Zoals ik van de week schreef wil ik graag het recept van mijn detox soep met jullie delen. Deze mungbonensoep is voedzaam, heel erg lekker en zit bovendien vol met reinigende kruiden. Soms heb je de behoefte om je lichaam extra te reinigen dit kun je doen met een ‘extreme’ detox maar ook door vaker recepten te maken met kruiden met een reinigende werking.
Maak een grote pan en je hebt voor tenminste twee dagen een vullende maaltijd voor 2 personen. De detox soep is ook heel erg makkelijk en snel te maken. Hou er alleen rekening mee dat de mungbonen 6 tot 12 uur moeten weken.
Goed voor de spijsvertering
Mungbonen zijn peulvruchten en een goede bron van eiwitten. Voor vegetariërs dus een extra goede aanvulling. Mungbonen worden gezien als de detox boon. Ze bevatten veel vezels, reinigen hierdoor de darmen en zijn makkelijk verteerbaar. Daarnaast heb je bij mungbonen ook minder last van winderigheid dan bij andere bonen, ook een leuke bijkomstigheid 🙂 Verder zit deze soep vol met gezonde kruiden.
- Kurkuma – zuivert de huid en ondersteunt de lever
- Gember – bevordert door de scherpe smaak de aanmaak van spijsverteringsenzymen , die helpen gifstoffen af te voeren
- Venkelzaad – bevordert de spijsvertering
- Korianderzaad – bevordert ook de spijsvertering en is ontstekingsremmend
- 200 gram mungbonen
- 800 ml water
- 5 cm zeewier (kombu)
- 2 theelepels gemalen komijn
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel venkelzaad
- 2,5 cm geraspte gember
- verse chilipeper
- 3 theelepels (kokos)olie om in te bakken
- zout en zwarte peper
- handje verse koriander
- Laat de mungbonen 6 tot 12 uur weken in een pan met ruim water.
- Giet het water af en voeg 800 ml water, kombu, komijn en kurkumapoerder toe en laat circa 40 minuten koken.
- Doe de olie in een pan en bak de komijn, koriander en het venkelzaad
- Voeg de gember en de verse chilipeper toe en laat dit nog 1 minuut meebakken.
- Verwijder de kombu uit de pan.
- Voeg de gebakken kruiden toe aan de soep en laat dan nog 10 minuten koken.
- Voeg zout en peper naar smaak toe en maak voor het opdienen af met de verse koriander.
Irma Goverde zegt
wat is het recept en meer informatie erover !!!
Healthy Vega zegt
Hi Irma Goverde , de link naar het recept mist hier op FB, dat was niet de bedoeling! Het staat op de site: https://healthyvega.nl/recepten/detox_soep/
Corrie Dris Drissen zegt
Heb alle kruiden in huis ,nu nog ff kijken waar ik mungbonen en zeewier kan krijgen, dank je voor de tip!!
Healthy Vega zegt
Hi Corrie Dris Drissen, je kunt de mungbonen en het zeewier in ieder geval kopen bij een natuurwinkel als EkoPlaza. Het zeewier is trouwens optioneel, het is alleen toegevoegd om de verteerbaarheid van de bonen te vergroten. Succes! Frank
Alice Noordzij-Lohuis zegt
http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=493270
Alice Noordzij-Lohuis zegt
Bij http://www.biefit.nl hebben ze ook Mungibonen
Healthy Vega zegt
En blijkbaar ook bij AH, mooi!
Corrie Dris Drissen zegt
Dank je wel Frank en Alice !! AH heeft ook zeewier,dus dat is mooi!
Femke Verschoor zegt
Lijkt op de Ayurveda Mungbonen soep…zo heerlijk!
Janine ter Berg zegt
Geen mungbonen in huis, dus dat wordt morgen geen mungbonensoep. 😉
Healthy Vega zegt
Ja die mungbonen kun je maar altijd beter op voorraad hebben 🙂
Alice Noordzij-Lohuis zegt
Wel Mungbonen hier 🙂
Healthy Vega zegt
Hi Alice, ben benieuwd wat je van de soep vindt, we zien graag het resultaat. Frank
Alice Noordzij-Lohuis zegt
Zit net de boodschappen op te schrijven, zal morgen een foto maken
Alice Noordzij-Lohuis zegt
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mungboon
Alice Noordzij-Lohuis zegt
Zo mooi en van zo ver uit India e.o. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vigna_radiata,_groene_mungboon.jpg
Erika zegt
Ik mis de zwarte peper in het recept, want kurkuma wordt in combinatie met zwarte peper zo veel beter door het lichaam opgenomen.
Myriam zegt
Hi Erika, Dank je voor je tip.
Zelf voeg ik inderdaad wel altijd peper en zout toe maar heb het niet in het recept gezet. Ga het aanpassen.
Esther zegt
Wat een verrassende soep! Heerlijk en gezond. Ik miste alleen knoflook. Dus ik heb er twee tenen aan toegevoegd, evenals een kleingesneden uitje.
Sanne zegt
Dag Myriam,
Ik ben de soep nu aan het maken. Wanneer en hoe voeg je de kombu toe?
Groet,
Sanne.
Myriam zegt
Hee Sanne,
De kombu voeg je toe als je de bonen gaat koken. Kombu zorgt ervoor dat de bonen beter verteerbaar worden.
Groetjes,
Myriam
Sanne zegt
Ok, dank je voor de snelle reactie. Ik heb de kombu nu eerst laten weken (stond op de verpakking) en de laatste tien minuten mee laten koken. Snijd jij het droog in reepjes en voeg je het dan toe?
We vonden het overigens een lekker soepje, dank voor het recept. Ik heb er ook wat knoflook aan toegevoegd en wat citroensap.
Groet,
Sanne.
Myriam zegt
Hee Sanne,
Leuk om te horen dat je het een lekkere soep vond en goed idee om ook nog wat citroensap toe te voegen.
Het laten meeweken van de kombu is inderdaad ook al voldoen. Droog snij ik een stuk van het blad af en voeg toe. Niet te klein zodat je het nog wel gemakkelijk kunt verwijderen.
Groetjes,
Myriam
Marlieke zegt
Jaahhh! Deze ga ik volgende week meteen maken. Ik heb ooit een paar zakken munbonen gekocht en ik merk dat ik ze nooit gebruik . Zonde natuurlijk! Hartstikke blij met dit vegan recept. Bedankt!
Hort zegt
ik vond hem een beetje meelig maar citroen en ook wat komijn maakte hem wat frisser