Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Winterse chutney met cranberry, peer en gember

Door Myriam 4 Reacties

Chutney van cranberry peer en gember

Nienke’s beroemde chutney!

 

Op veler verzoek 😉  het recept voor de beroemde chutney van Nienke.
Tijdens Restaurant Day serveerde wij deze chutney bij de bhaji’s, hartige pannenkoekjes van kikkererwtenmeel.

Beroemd in de Indiase keuken

Chutney wordt veel gebruikt in de Indiase keuken. Het is een zoet en gekruid bijgerecht dat vele gerechten kan ‘opleuken’. Chutney is eigenlijk een soort jam die meestal wordt gemaakt van fruit zoals ananas, mango en appel. Maar het kan bijvoorbeeld ook met tomaten. Er worden verschillende kruiden en specerijen gebruikt. Eigenlijk alle ingrediënten die in het seizoen voor handen zijn vandaar dat de smaak uiteen loopt van van zoet tot pittig. Dit is een recept voor een lekkere winterse variant, dit komt door de warme smaken van cranberry, gember en kaneel.

Chutney lekker met…

Chutney is heel erg lekker op een cracker of op brood met vegan kaas. In de Indiase keuken serveren ze het vaak bij verschillende rijstgerechten. Wat ik zelf ook lekker vind is het als dressing gebruiken door een salade of natuurlijk bij de kikkererwten pannenkoekjes.

Steriel werken = langer bewaren

Je kunt de chutney het beste in oude jam- of groentenpotjes bewaren. Het is belangrijk dat je de potjes eerst steriel kookt zodat er geen bacteriën meer inzitten die de chutney snel laten schimmelen.  Doe  daarvoor de potjes en de deksels in een pan met water en breng voor 15 minuten aan de kook. Haal de potjes eruit met bijvoorbeeld een tang. Niet met je vingers aan de binnenkant van de potjes komen, want dan zijn ze niet meer steriel :). Laat ze uitlekken op een schone theedoek.

Doe de chutney in de potten en draai de deksels goed dicht. Laat de potjes ondersteboven afkoelen. De chutney wordt nog lekkerder als je hem minimaal een week laat staan. Als je het potje eenmaal geopend hebt is deze beperkt houdbaar in de koelkast.

 

Chutney op het vuur

Chutney in de maak!

 

Peer, cranberry, rozijnen en kaneel

Peer, cranberry, rozijnen , citroen gember en kaneel

 

5.0 from 1 reviews
Chutney
 
Print
Prep
15 minuten
Koken
40 minuten
Totaal
55 minuten
 
Aantal personen: 4 potten
Ingrediënten
  • 75 ml wijnazijn
  • 40 gram geraspte gemberwortel
  • 3 uien, fijngesneden
  • 1 kaneelstokje
  • Rasp van ½ citroen
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 1 rood pepertje
  • 300 gram verse of diepvries cranberry’s
  • 2 peren, geschild en in stukjes gesneden
  • 125 gram palmsuiker
  • 125 gram rozijnen
Instructies
  1. Breng de azijn met de gember, ui, kaneelstokje, citroen- en sinaasappelrasp en het pepertje aan de kook en laat 10 minuten doorkoken.
  2. Voeg de cranberry’s, peer, suiker, en rozijnen toe.
  3. Laat dit 30 minuten zachtjes koken. Wil je dat er minder grote stukjes overblijven kun je de chutney langer laten koken.
  4. Verwijder het kaneelstokje en het pepertje en breng op smaak met zout en peper.
  5. Vul 4 schone uitgekookte potjes met de hete chutney.
  6. Sluit de potten goed af, keer ze om, en laat ze ondersteboven afkoelen.
3.2.1255

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Bijgerecht, Lunch, Recept

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Gezonde ‘Indiase bhaji’s’
Vegan in sociale situaties: een etentje met vrienden »

Reacties

  1. Leonie zegt

    25/11/2013 om 10:49

    Hoi, gooi je het pepertje in z’n geheel bij? Geen uiteinden afsnijden? Lijkt me een heerlijk recept! 🙂

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      25/11/2013 om 12:46

      Hi Leonie, Je kunt het steeltje van het pepertje er af snijden. Als je het fijn snijdt kun je het pepertje er later niet meer uithalen en wordt het wel een hele pittige chutney. 🙂
      Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
  2. Anita Spees zegt

    08/03/2016 om 13:25

    hoi, zou ik ipv palmsuiker – ook kokosbloesemsuiker kunnen gebruiken?

    grts Anita

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      09/03/2016 om 18:07

      Hi Anita, Ja dit kan zeker.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....