Â
Op veler verzoek 😉  het recept voor de beroemde chutney van Nienke.
Tijdens Restaurant Day serveerde wij deze chutney bij de bhaji’s, hartige pannenkoekjes van kikkererwtenmeel.
Beroemd in de Indiase keuken
Chutney wordt veel gebruikt in de Indiase keuken. Het is een zoet en gekruid bijgerecht dat vele gerechten kan ‘opleuken’. Chutney is eigenlijk een soort jam die meestal wordt gemaakt van fruit zoals ananas, mango en appel. Maar het kan bijvoorbeeld ook met tomaten. Er worden verschillende kruiden en specerijen gebruikt. Eigenlijk alle ingrediënten die in het seizoen voor handen zijn vandaar dat de smaak uiteen loopt van van zoet tot pittig. Dit is een recept voor een lekkere winterse variant, dit komt door de warme smaken van cranberry, gember en kaneel.
Chutney lekker met…
Chutney is heel erg lekker op een cracker of op brood met vegan kaas. In de Indiase keuken serveren ze het vaak bij verschillende rijstgerechten. Wat ik zelf ook lekker vind is het als dressing gebruiken door een salade of natuurlijk bij de kikkererwten pannenkoekjes.
Steriel werken = langer bewaren
Je kunt de chutney het beste in oude jam- of groentenpotjes bewaren. Het is belangrijk dat je de potjes eerst steriel kookt zodat er geen bacteriën meer inzitten die de chutney snel laten schimmelen.  Doe  daarvoor de potjes en de deksels in een pan met water en breng voor 15 minuten aan de kook. Haal de potjes eruit met bijvoorbeeld een tang. Niet met je vingers aan de binnenkant van de potjes komen, want dan zijn ze niet meer steriel :). Laat ze uitlekken op een schone theedoek.
Doe de chutney in de potten en draai de deksels goed dicht. Laat de potjes ondersteboven afkoelen. De chutney wordt nog lekkerder als je hem minimaal een week laat staan. Als je het potje eenmaal geopend hebt is deze beperkt houdbaar in de koelkast.
Â
Â
Â
- 75 ml wijnazijn
- 40 gram geraspte gemberwortel
- 3 uien, fijngesneden
- 1 kaneelstokje
- Rasp van ½ citroen
- Rasp van 1 sinaasappel
- 1 rood pepertje
- 300 gram verse of diepvries cranberry’s
- 2 peren, geschild en in stukjes gesneden
- 125 gram palmsuiker
- 125 gram rozijnen
- Breng de azijn met de gember, ui, kaneelstokje, citroen- en sinaasappelrasp en het pepertje aan de kook en laat 10 minuten doorkoken.
- Voeg de cranberry’s, peer, suiker, en rozijnen toe.
- Laat dit 30 minuten zachtjes koken. Wil je dat er minder grote stukjes overblijven kun je de chutney langer laten koken.
- Verwijder het kaneelstokje en het pepertje en breng op smaak met zout en peper.
- Vul 4 schone uitgekookte potjes met de hete chutney.
- Sluit de potten goed af, keer ze om, en laat ze ondersteboven afkoelen.
Â
Leonie zegt
Hoi, gooi je het pepertje in z’n geheel bij? Geen uiteinden afsnijden? Lijkt me een heerlijk recept! 🙂
Myriam zegt
Hi Leonie, Je kunt het steeltje van het pepertje er af snijden. Als je het fijn snijdt kun je het pepertje er later niet meer uithalen en wordt het wel een hele pittige chutney. 🙂
Groetjes, Myriam
Anita Spees zegt
hoi, zou ik ipv palmsuiker – ook kokosbloesemsuiker kunnen gebruiken?
grts Anita
Myriam zegt
Hi Anita, Ja dit kan zeker.