(niet) Schillen
Oh, ik heb zo de pest aan aardappels schillen. Alle gerechten met ongeschilde aardappels hebben daardoor bij mij direct al een streepje voor 😉 Zoals deze; een frisse mediterrane salade op basis van krieltjes. Het is sowieso een vlot recept , eentje van het soort ’meng alle ingrediënten en laat de tijd haar werk doen’. Prima! Het is het gezondst om in ieder geval bij de krieltjes en de sinaasappel voor biologisch te kiezen omdat je bij beide producten de schil gaat gebruiken. En de meeste voedingsstoffen zitten in de schil – pak je die direct ook mee!
Een smakelijk d’appeltje
Je voegt de dressing toe aan de nog warme aardappels, want dan nemen ze het beste de dressing op. In het recept zul je lezen dat de salade minstens een uurtje moet staan zodat de smaken goed in kunnen trekken. Volg het advies op. Liever nog langer. De aardappeltjes worden er zoveel lekkerder van. Kies wel voor een vastkokende kriel (of andere aardappel), want het zou zonde zijn als je bij het omroeren van de dressing merkt dat je puree aan het maken bent.
- 1 kg biologische krieltjes in de schil
- 1 biologische sinaasappel
- ½ citroen
- 150 ml olijfolie extra vierge
- 3 el kappertjes
- 3 bosuitjes, in ringetjes gesneden
- 200 gram zwarte olijven
- 100-150 gram rucola
- versgemalen peper
- Snijd de krieltjes in de lengte in vieren en kook ze in ruim water met wat zout in 8-10 minuten beetgaar. Laat de aardappeltjes in een vergiet uitlekken.
- Was de sinaasappel en rasp de oranje schil er dun af. Pers de sinaasappel en de citroen uit.
- Klop in een grote schaal het sap met de sinaasappelrasp en de olijfolie tot een dressing. Roer de kappertjes en de bosuitjes erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Schep de warme aardappeltjes met de olijven door het mengsel. Laat de salade minstens 1 uur staan – liever 2-3 uur op een koele plek- zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Schep vlak voor het serveren de rucola door de salade.
Geef een reactie