1 kilo stevige appels (zoals goudreinet of jonagold of de iets zuurdere appel granny smith)
2 eetlepels citroensap
rasp van een halve biologische citroen
2 theelepels kaneel
55 gram (blanke) rozijnen
eventueel jam om het deeg mee te bestrijken voor een mooie bruine kleur
springvorm van 22 cm
Instructies
Week de dadels en rozijnen minimaal 5 minuten in warm water
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maal de dadels fijn of snij ze zo fijn mogelijk
Doe in een grote kom het meel, olie, water, dadels, bakpoeder, rasp van een halve citroen en zout
Kneed het deeg met je handen en maak er een bal van. Wanneer het deeg te droog blijft kun je eventueel een klein beetje water toevoegen. (eetlepel per keer)
Doe wat folie om het deeg en leg het in de koelkast terwijl je de appels snijdt.
Snij de appels in blokjes
Voeg de stukjes appel, citroensap, overige citroenrasp, kaneel en droog gedepte rozijnen bij elkaar in een kom en meng goed door.
Haal het deeg uit de koelkast en gebruik â…” van het deeg voor de bodem en de rand van de springvorm.
Rol het uit (op bakpapier) en bekleed de bodem en zijkanten van de springvorm.
Besprenkel de bodem met de havermout (dit neemt het vocht van de appels op en voorkom je dat je een natte slappe bodem krijgt)
Vul de springvorm met het appelmengsel
Rol het overgebleven deeg uit en maak slierten voor de bovenkant. Het werkt het beste als je het deeg uitrolt op een stuk bakpapier en het deeg eraf haalt met een spatel.
Smeer eventueel het deeg in met een beetje jam
Bak de suikervrije appeltaart in circa 50 minuten goudbruin. Hou je taart goed in de gaten want elke oven is net weer even anders.
Recipe by Healthy Vega at https://healthyvega.nl/tussendoor/recept-appeltaart-zonder-suiker-boter-en-ei/