Friese kruidkoek
 
Prep
Koken
Totaal
 
Auteur:
Soort recept: Snack / tussendoortje
Aantal personen: 1 cake
Ingrediënten
  • 300 g fijne roggemeel
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ theelepel baksoda (zuiveringszout)
  • 1 ¼ tl kaneel
  • ¾ tl gemberpoeder
  • ½ tl gemalen kardemom
  • ¼ tl versgeraspte nootmuskaat
  • ⅛ tl gemalen foelie
  • ⅛ tl gemalen kruidnagel
  • 250 g ahornsiroop
  • 50 ml water
  • 75 g oersuiker of palmsuiker
  • 40 g sukade, fijngesneden
  • 40 g stemgember, fijngesneden
  • 40 g gekonfijte sinaasappelschil, fijngesneden
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Zeef het roggemeel met het bakpoeder, de baksoda en de specerijen bij elkaar in een grote kom.
  3. Doe de siroop, de suiker en het water in een steelpan en verwarm het geheel zachtjes, al roerend, totdat het gelijkmatig vloeibaar en niet meer stroperig is.
  4. Laat het afkoelen tot ongeveer ‘lichaamstemperatuur’. Dat betekent dat je geen pijn moet voelen als je je vinger in het mengsel steekt, maar het moet wel warm aanvoelen.
  5. Roer het mengsel goed door en giet het over het droge mengsel.
  6. Voeg de overige ingrediënten toe en roer grondig tot er een glad en egaal gekleurd deeg ontstaat zonder lichte strepen. Dit gaat het makkelijkst met een tafelmixer, maar het kan ook eventueel met een paar krachtige handen en twee plastic deegschrapers.
  7. Doe het deeg in de vorm en strijk de bovenkant klad met vochtige handen.
  8. Bak de koek in ongeveer 1 uur gaar: een satéprikker die je in het midden van de koek steekt, moet er schoon uit komen.
  9. Haal de koek uit de vorm en laat hem volledig afkoelen op een rooster. Hij zal nu zo hard als een baksteen zijn.
  10. Wikkel de koek goed in diverse lagen plasticfolie en doe hem in een goed afgesloten trommel. Laat hem zo minstens een week rijpen.
  11. Serveer in heel dunne plakken.
Recipe by Healthy Vega at https://healthyvega.nl/tussendoor/met-een-beetje-geduld-friese-kruidkoek/