Er zijn al verschillende recepten voorbij gekomen op Healthy Vega met deze aardappel. Zoete aardappel met amaranth uit de oven, chips van zoete aardappel en dit lekkere gerecht, geroosterde pastinaak met zoete aardappel. Ik kan er maar geen genoeg van krijgen. En het mooie is: voor zoete aardappelen hoef je tegenwoordig niet meer naar de markt of toko. Je vindt ze nu ook gewoon in het schap van de supermarkt!
Is een zoete aardappel een aardappel?
Zoete aardappelen worden ook wel bataat genoemd. De zoete aardappel of bataat is een van die groenten die je bij blijft als je hem ooit gegeten hebt. Ja GROENTE! Zoete aardappels zijn van origine geen ‘echte’ aardappels en behoren tot de windefamilie (Convolvulaceae). Dit zijn zetmeelhoudende knollen die officieel een groente zijn.
Verschillende vormen en kleuren
Er zijn oranje, gele, witte en paarse zoete aardappelen. Ook de vormen verschillen. Soms zijn ze gevormd als een normale aardappel, soms hebben ze meer iets weg van een winterpeen. Hoewel ze allemaal onder dezelfde noemer vallen, kunnen ze wel wat afwijken qua smaak. De oranje soort is over het algemeen wat zoeter al zitten er ook wel eens oranje exemplaren bij die dat wat minder hebben.
YAM!
Trouwens, veel mensen vergissen zich nogal eens in de yam. Dit is niet zo raar omdat vele winkels ze ook aanbieden als zoete aardappel. De yam is een variant op de zoete aardappel die afkomstig is van een andere plant. De yam heeft meestal een aardappelkleur, maar kan ook meer oranje zijn. De schil is wat grover. Yams vind je meestal wel alleen bij de toko.
Voordelen
De zoete aardappel is rijk aan zetmeel en gezonde suikers. De grote hoeveelheid vezels zorgen voor een langdurige verzadiging en het laat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen dan ‘gewone’ aardappelen. Maar hij zit ook vol met vitamines en is rijk aan de mineralen calcium, foliumzuur, kalium en betacaroteen.
Betacaroteen zit met name in oranjekleurige producten zoals wortel, paprika en dus ook zoete aardappel. Het wordt ook wel provitamine A genoemd, omdat deze stof wordt omgezet in vitamine A. Dit is een antioxidant die onder andere je huid beschermd tegen UV schade. Neem je toch weer even mee! Nog een voordeel: zoete aardappels bevatten veel minder koolhydraten dan de gewone Hollandse piepers.
Tijd om er mee te gaan koken
Door het herfstige weer krijg ik zin in stamppot, ovenschotels en eenpansgerechten. De echte klassiekers zijn natuurlijk boerenkool of andijviestamppot (ook heel lekker met zoete aardappel), maar dit is een recept voor een Hollands gerecht met een twist: stamppot met champignons, tomaat, rucola en courgette!
- 1,5 kilo zoete aardappel
- 100 gram rucola
- Bakje champignons
- 1 courgette
- 3 tomaten
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- Olijfolie
- Peper en zout
- Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes
- Doe de aardappel in en pan met water. (zodat de aardappels net onder water staan) en breng aan de kook voor circa 20 minuten.
- Snij de ui in kleine stukjes en pel de knoflook en snij fijn.
- Pak een hapjespan, doe er wat olijf- of kokosolie in en fruit hierin de ui en knoflook.
- Snij de courgette en tomaat in blokjes.
- Maak de champignons schoon en snij deze in plakjes
- Voeg de courgette, tomaat en champignons toe aan de knoflook en ui en bak gaar.
- Prik na 20 min even in een stukje aardappel en als deze uit elkaar valt zijn ze klaar
- Giet de zoete aardappelen af.
- Pak een grote schaal en schep hier de zoete aardappel met de uien en knoflook in. Doe er eventueel een beetje (warm) water bij en stampen maar
- Breng op smaak met zout en peper
- Voeg de rucola voor ⅔ toe aan de gestampte zoete aardappelen
- Daarna kun je de gebakken champignons, courgette en tomaat toevoegen en er doorheen roeren
- Serveer de rest van de rucola erbij
Miranda Boon zegt
Hmmm ik ben gek op bataat!
Healthy Vega zegt
Ik ben er ook gek op! Heb jij ook een favoriet recept?
Miranda Boon zegt
Zeker! Ik serveer het hier vaak als brownie (bataat in baksels is echt een aanrader; je schijnt er ook een lekkere chocolademousse mee te kunnen maken maar dat heb ik nog nooit geprobeerd!). Als avondeten eet ik het minder vaak 😉 Gisteren had ik het nog als ovenschotel met rode kool.
Healthy Vega zegt
Dat klinkt goed, ik ga op onderzoek uit. Je hoort het als de chocolademousse te eten was haha ;). Lekker rode kool, die zet ik op mijn boodschappenlijst voor dit weekend. Leuke tips! Miranda Boon
Miranda Boon zegt
Rode kool met bataat gaar koken en stampen, wat rozijnen erdoor in een ovenschotel uien aanbakken, die erop, een appel in schijfjes erop en wat kaneel, dan 20 minuten in de oven op 200 graden. Mocht je de brownie ook willen maken, gewoon even zoeken op zoete aardappel brownie met Google 🙂
Ina Heijink-Tromp zegt
Lekker uit de oven met verse knoflook en thijm en feta kaas hmm
Healthy Vega zegt
Hoi Ina,
Doe jij dan de groenten in de oven en de zoete aardappel stamppot ernaast? Klinkt namelijk ook erg lekker! De kaas mag voor mij dan wegblijven maar ben benieuwd naar jou recept. Heb je die ook voor mij? 🙂
Ina Heijink-Tromp zegt
eerst de zoete aardappel koken
Ina Heijink-Tromp zegt
doe deze dan in blokjes in een ovenschaal
Ina Heijink-Tromp zegt
olijf olie onderin de ovenschaal extra virge op de aardappels vese stukjes knoflook verse thijm en rozemarijn daarover de fetablokjes verpulferen met wat pijnboompitjes dit40min in de oven op 180 graden en smullen. Met een lekkere salde met kipreepjes erbij heerlijk.
Healthy Vega zegt
Dat klinkt heel erg lekker Ina Heijink-Tromp. Ik maak vaak ook zoete aardappel uit de oven. Handig als je al een lange dag achter de rug hebt zitten. Aardappeltjes in de oven en even lekker op de bank ploffen ;). Pijnboom pitten over de zoete aardappel heb ik geen ervaring mee, die ga ik de volgende keer gebruiken!
Healthy Vega zegt
De kip en feta laat ik weg, maar deze Vegan bonen salade is ook een aanrader. https://healthyvega.nl/lunch/snel-makkelijk-lunchgerecht-zwarte-bonen-tomatensalsa/ Lekker makkelijk en zo krijg ik toch eiwitten, vitamines, ijzer en vezels binnen.