Als ik zin heb in een makkelijk gerecht of als we ‘restjes’ in huis hebben, gooi ik graag van alles bij elkaar en bereid het in de oven. Meestal doe ik er wat knoflookteentjes, peper, zout en tijm of rozemarijn bij. Lekker met een beetje rijst, quinoa of salade. Dit keer heb ik het anders gedaan, het is een zoete vegetarische ovenschotel geworden. Nog steeds net zo simpel maar wel met een heel andere smaak.
Kardemompeulen
In dit gerecht zit kaneel en kokosolie maar de echte smaakmaker zijn de zaden van de kardemompeul. Kardemom heeft een frisse smaak en wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt bij het bereiden van bijvoorbeeld curries en ook in Chai thee. In Nederland kennen we kardemom vooral omdat het onderdeel is van speculaaskruiden.
Het lekkerste is als je niet de vermalen kardemom in een potje koopt, maar kardemompeulen. Pel de zaden uit de peulen en maak ze fijn in een vijzel. De smaak van de kant-en-klare vermalen kardemom gaat namelijk veel sneller achteruit.
- halve pompoen in stukjes
- rode ui in stukken
- halve courgette in plakjes
- 2 wortels in plakjes
- 3 knoflooktenen met schil
- 1 theelepel kaneel
- zaden van 5 kardemompeulen
- zout en peper naar smaak
- 3 eetlepels kokosolie (met kokossmaak)
- 2 eetlepels sesamzaad
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Leg de halve pompoen in de oven voor circa 10 tot 15 minuten. Zo is de pompoen veel makkelijker te snijden.
- Snij ondertussen de overige groente
- Haal de pompoen uit de oven en snijd in stukjes (let op de pompoen is natuurlijk wel heet)
- Doe alle groente in een overschaal
- Maal de zaden van de kardemom peul fijn met een vijzel
- Voeg aan de groente, de knoflook, kaneel,kardemom, peper en zout toe en meng door elkaar heen.
- Besprenkel de groente met kokosolie en de sesamzaadjes
- Zet in de oven voor circa 30 tot 45 minuten
Harry zegt
Dank voor het het recept. Gerecht voor 4 personen gemaakt en pompoen – uit eigen tuin – in stukjes gesneden. Alles door elkaar en in een oven is 30 minuten echt voldoende om nog een bite te behouden. Was heerlijk.
Myriam zegt
Hi Harry, Super leuk om te horen dat je het recept hebt gemaakt en het heeft gesmaakt. Dat is de bedoeling 🙂 Extra leuk en lekker lijkt mij dat de pompoen uit je eigen tuin komt. Sinds kort hebben wij een moestuin op ons dakterras in Amsterdam. Vind het heel erg leuk om van je eigen verbouwde groente te kunnen eten..
Groetjes, Myriam
Guido zegt
Vanavond deze ovenschotel gemaakt. Echt heeeeeerlijk!!! Die gaan we vaker maken.
Myriam zegt
Hi Guido, Leuk om te horen natuurlijk :). Groetjes, Myriam