ProeveRijk recept
Dit recept is ook één van de gerechten die we tijdens onze live tasting ProeveRijk hebben gemaakt. Een echte klassieker, waarvan veel mensen denken dat het niet te maken is op plantaardige basis: de Quiche.
Het kan echt: vegan quiche
De meeste mensen denken bij quiche aan de de Lorraine uitvoering: als basis room en eieren, daarnaast kaas, en ook nog vlees in de vorm van spekjes. Ok die spekjes heb je niet nodig bij een groente quiche, maar room en eieren toch wel?
Meerdere opties voor plantaardige quiche vulling
Nou nee dus. Er zijn verschillende oplossingen om een quiche plantaardig te vullen. Groente vormen de inhoud, en de stevigheid en body van de quiche zijn vaak op basis van soja, in de vorm van tofu. Dit werkt heel goed en is ook lekker, maar ik wilde ook een soja-vrije quiche. Dat blijkt prima te doen te zijn en is erg lekker, als je de vulling op basis van kikkererwtenmeel maakt.
Kikkererwtenmeel werkt
Kikkererwtenmeel heeft een prettige structuur en redelijk neutrale smaak. Je kunt dus met andere ingrediënten zoals bouillon en kruiden de smaak geven die je wilt. Daarnaast is dit recept ook makkelijk te maken; je kunt het eigenlijk niet fout doen.
Je kunt als je een paar keer een quiche maakt experimenteren met net andere verhoudingen om de quiche natter of droger te maken. Ook is het heel makkelijk om de smaak aan te passen door andere kruiden toe te voegen. Maak ervan wat je zelf lekker vindt!
- 300 gram speltmeel
- 60 gram kokos olie, in vaste vorm
- 1 theelepel zout
- 125 ml tot 175 ml koud water
- 150 gram broccoli roosjes
- 150 gram bloemkool
- 100 gram sperziebonen, in ringen
- halve rode paprika, in stukjes
- 100 gram wortel, in plakjes
- snuf zout
- gemalen zwarte peper
- Verse of gedroogde thijm, andere kruiden naar keuze (bv oregano)
- 250 ml groente bouillon
- 75 gram kikkererwtenmeel
- 1 eetlepel aardappel- of maïszetmeel
- flinke eetlepel voedingsgist
- Je kunt ook nog wat noten toevoegen zoals hazelnoten en amandelen
- Verwarm de oven op 175 graden
- Meng het zout door het meel
- Voeg de kokosolie toe en snij met twee messen in kleine stukjes
- Voeg dan een gedeelte van het koude water toe en kneed vlug tot een samenhangend deeg. Niet te lang kneden, het is de bedoeling dat er nog stukjes kokosolie in het deeg blijven zitten. Voeg zoveel water toe dat het deeg niet meer kruimelig is, maar ook niet plakt. Leg weg in de koelkast
- Snij de groente klein en combineer met de kruiden in een kom.
- Meng de bouillion met het kikkererwtenmeel, het zetmeel en de voedingsgist. Gebruik een garde om goed door elkaar te kloppen
- Rol het deeg uit en bekleed een ingevette bakvorm (ronde quicevorm of rechthoekige ovenschaal)
- Vul met het groentemengsel. Giet daar overheen het bouillon kikkererwten mengsel.
- Bak gedurende 45 minuten, totdat de korst bruint en de vulling stevig voelt
Irene zegt
Deze vonden we heel lekker, smaakte lekker en gezond en ook na de maaltijd een goed gevoel. Een herhaal recept voor ons!
Christa zegt
Binnenkort wil ik deze taart gaan maken voor iemand die een soja-allergie heeft.
Maaaaar, kikkererwtenmeel is in dit dorpje niet verkrijgbaar,kan ik het vervangen door iets anders?
Myriam zegt
HI Christa, Je zou zelf kikkererwtenmeel kunnen maken door gedroogde kikkererwten fijn te malen in de blender. Hiervoor heb je wel een goede blender nodig (keukenmachine werkt niet)
Je kunt het ook proberen met een ander meelsoort zoals bijvoorbeeld amandelmeel maar weet niet of het resultaat dan hetzelfde is. Het kikkererwten meel geef ook een typische smaak en zorgt voor de juiste structuur.
Veerle zegt
Mag je de kokosolie vervangen door maïsolie?
Myriam zegt
Hi Veerle, Als je dit alleen in huis hebt kun je het vervangen.
Maisolie i een meervoudig onverzadigde plantaardige olie. En dit zijn de meest ongezonde oliën omdat ze voor een hoog omega-6 gehalte in je lichaam zorgen. Daarnaast oxideert de olie makkelijk wanneer je het verwarmt. Kokosolie is dus wel een gezondere keuze.
marlou zegt
is het mogelijk om de kokos olie te vervangen door bijv zeeuwsmeisje boter?