Wat wordt het hoofdgerecht dit jaar? Een vegan hoofdgerecht bedenken voor de kerst vind ik het moeilijkste van het hele kerstmenu. Jij ook? Bij kerst denkt iedereen toch snel aan rollade, hertenbiefstuk of kalkoen. Allemaal hartstikke lekker maar dat doen we dus niet..
Anders maar toch een beetje vertrouwd!
Toen ik dit recept tegenkwam in het kookboek 500 vega recepten wist ik meteen: deze flappen gaan wij met kerst maken. Ze zijn een leuk alternatief voor vlees met de stevige bite van de vulling en je serveert ze met cranberrysaus. Als dat niet voor een echt kerstgevoel zorgt…
Zo kan de rest van de familie (als je ze niet kunt overtuigen) gewoon een stukje vlees eten met jouw saus terwijl jij geniet van deze gevulde driehoekjes. Serveer er als bijgerecht groente uit de oven, stoofpeertjes en aardappeltjes bij. Iedereen blij!
Cranberrysaus met minder suiker
Aan de meeste recepten voor cranberrysaus wordt erg veel suiker toegevoegd. Helemaal niet nodig! Ik heb in dit recept maar 2 eetlepels kokosbloesemsuiker gebruikt om de zure smaak van de cranberries licht te neutraliseren. Ik hou trouwens wel van een beetje zuur. Dus heb je de saus liever toch iets zoeter dan kun je er natuurlijk meer (kokosbloesem)suiker aan toevoegen of een beetje stevia. De cranberries heb ik overigens gekookt in sap van sinaasappels wat natuurlijk ook al zoete smaak geeft en samen met de kaneel zorgt voor een echte winterse touch.
Kastanjepuree of liever bonen
Je kunt de kastanjepuree die voor de flapjes nodig is kant en klaar kopen in sommige speciaalzaken en natuurlijk ook zelf maken. Pel kastanjes en kook ze in een beetje water met soja- of rijstmelk tot het een dikke pasta geworden is.
Kun je geen kastanjepuree vinden bij jou in de buurt of heb je geen zin om zelf kastanjes te pellen? Dan kun je het recept ook met zwarte bonen maken. Pureer een blik zwarte bonen en voeg dit toe aan de groenten in plaats van de kastanjepuree.
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 kleine ui, fijn gesneden
- 1 teentje knoflook
- 125 gram champignons in stukjes gesneden
- 1 middelgrote wortel in kleine blokjes gesneden
- 2 stengels bleekselderij in kleine stukjes
- 1 eetlepel sojasuas
- 1 eetlepel voedingsgist
- ½ theelepel tijm
- ½ theelepel salie
- 1 eetlepel gehakte verse peterselie
- 125 gram kastanjepuree (zelf gemaakt of uit een potje)
- 4 eetlepels water of 2 eetlepels water en 2 eetlepels rode wijn
- peper en zout naar smaak
- 8 plakjes vegan bladerdeeg
- 2 eetlepels plantaardige melk (soja of rijstmelk)
- optioneel zwart sesamzaad of kleine stukjes noot voor het bestrooien
- 340 gram verse cranberries
- 2 eetlepels kokosbloesemsuiker (of meer naar smaak)
- Sap van 2 sinaasappels
- 2 theelepels kaneel
- water
- Verhit olie in de pan en fruit hierin de fijn gesneden ui circa 5 minuten
- Voeg de knoflook, champignons, wortel en bleekselderij toe en bak 5 minuten mee
- Haal de plakken bladerdeeg uit de vriezer en leg ze neer zodat ze licht kunnen ontdooien
- Voeg de overige ingrediënten voor de vulling van de flappen toe en bak alles nog eens 5 minuten
- Schep op de plakjes bladerdeeg circa 2 eetlepels van het kastanjemengsel en vouw het bladerdeeg dubbel zodat er driehoekjes ontstaan (eventueel de randen bevochtigen om goed te laten plakken)
- Druk de randjes aan met je vinger en druk verder dicht met een vork, zo ontstaat er ook een mooi patroon
- Bestrijk het deeg met sojamelk en bestrooi met sesamzaad of stukjes noot
- Dek ze af en laat ze even in de koelkast staan
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Ondertussen kun je de cranberrysaus maken
- Doe de cranberries in een pan met het sap van de sinaasappels, suiker, kaneel en 50 milliliter water en breng aan de kook
- Blijf goed roeren en kook circa 10 minuten tot de cranberries licht uit elkaar vallen. Voeg eventueel een beetje water toe wanneer de saus te dik wordt
- Bak nu de flapjes circa 20 minuten tot het deeg goudbruin en gerezen is
- Serveer de flappen samen met de lauwwarme cranberrysaus
Odette van der Zwaan zegt
Ziet er heerlijk uit!