Groot feest!
Mijn verjaardagsfeest, afgelopen zaterdag was een succes. Iedereen heeft genoten van de cocktails en ook van al het eten wat er op tafel stond. Alleen heb ik de vega hapjes niet kunnen maken op mijn verjaardag. Zelf moest ik overdag werken en had daardoor geen tijd om boodschappen te doen. Ik had een lijstje gemaakt en meegegeven aan twee vriendinnen die zo lief waren om alle inkopen te doen.
Beetje melig
Na mijn werk haastte ik mij naar huis en werd ik verrast door mijn vriendinnen, Iris en Suze hadden mijn huis helemaal versiert en ze stonden vol trots voor de tafel met daarop alle boodschappen. Mijn oog viel al snel op het pak met quinoameel. ”Ohh… dit is quinoameel en ik had gewone quinoa nodig”. Er stond droge quinoa op het lijstje, en dat konden ze niet vinden dus was het dit geworden. Nou ja, ze hadden zo hun best gedaan! Met quinoameel werd het recept een beetje lastig te maken dus besloten we dat we de pizzaballetjes de volgende dag te maken. Bij deze: er volgt binnenkort een heerlijk recept met quinoameel 😉 !
Net zo lekker als pizza..
Omdat ik echt niet wist wat ik moest maken had ik aan mijn vriendinnen gevraagd wat ze lekker vinden. Iedereen kwam met het zelfde antwoord: pizza. Hierdoor kwam ik wel op een goed idee 😉 Maar hoe maak je nou een vegan snack die smaakt naar pizza? Nou zo dus! Het ziet er niet uit als een pizza maar door de combinatie van de kruiden en tomatenpuree zullen deze vega pizzaballetjes je meteen doen denken aan pizza. Jammm!!
Borrel, voorgerecht of diner
Het is een makkelijk te maken gerecht als snack voor bij de borrel, zoals ik gedaan heb. Maar je zou het ook heel goed als voorgerecht of samen met een groene salade kunnen serveren als hoofdgerecht. Of als broodje ‘falafel’. Ik was zo lekker op dreef dat ik meteen heel veel heb gemaakt. Super makkelijk want je kunt ze invriezen of tot 5 dagen bewaren in de koelkast. Heerlijk, ik weet wel wat ik morgen ga eten!
- 50 gram quinoa
- 150 ml groentebouillon
- 100 gram witte bonen in tomatensaus
- Gemengde Italiaanse kruiden, bijvoorbeeld 5 blaadjes verse basilicum, takje oregano, takje tijm, paar takjes peterselie (fijngehakt)
- 2 theelepels tomatenpuree
- 1 teen knoflook
- Halve rood uitje, fijngesneden
- Peper (en een beetje zout) naar smaak
- Spoel de quinoa vooraf af en laat het uitleken
- Breng de bouillon aan de kook
- Voeg de quinoa toe en laat het op een laag pitje in 15 minuten gaarkoken
- Controleer de quinoa. Als de bouillon nog niet helemaal opgenomen is laat nog even opstaan. Zet anders het vuur uit en laat de pan met de deksel erop staan 10 minuten staan
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Pureer de bonen in een kom met een aardappelstamper of een grote vork tot een bijna gladde structuur
- Voeg de overige ingrediënten toe, waaronder ook de gekookte quinoa, en roer door tot een geheel
- Schep met behulp van een eetlepel het deeg in je hand en rol er balletjes van. Leg ze op een plaat bekleed met bakpapier en bak ze 25 – 30 minuten in de oven totdat ze lichtgekleurd en -knapperig zijn
- Serveer ze direct of bewaar ze tot 5 dagen in de koelkast
Marie zegt
Dit ziet er weer lekker uit!
Zou ik de quinoa ook kunnen vervangen door couscous?
Anouk Schuiten zegt
Hoi Marie,
Ja zeker ik denk dat het heel goed kan. Het lijkt me ook erg lekker met bulger. Dat ga ik binnenkort eens uitproberen! Mijn moeder heeft de pizza balletjes laatst gemaakt met zoete aardappel i.p.v. witte bonen en dat was ook erg lekker. Laat je weten hoe de balletjes smaakten met couscous, ben benieuwd!
Succes ;)!
Eveline zegt
Hoi,
Heb je hier rode of witte quinoa voor gebruikt?