Er zijn zoveel lekkere dingen te maken uit de Mexicaanse keuken. Bonen zijn al standaard een onderdeel van Mexicaanse maaltijden, net als veel verse groenten en kruiden. Erg geschikt voor plantaardige diëten dus.
Zo simpel, zo lekker
Ik vind het de meest verbazende recepten; met maar een paar ingrediënten iets heel lekkers maken. Denk bijvoorbeeld eens aan guacamole: al met 5 ingrediënten heb je een heerlijk, uitgesproken smakend maaltijd onderdeel. En dat geldt ook voor zelfgemaakte tortillas.
Nachos, tacos, burritos
Die guacamole komt goed van pas als je nachos eet. Maar het is ook lekker bij bijvoorbeeld een taco of burrito. Zelf een burrito rollen is makkelijk en je kunt helemaal zelf bepalen wat je erin doet.
Zelf tortillas maken
Alleen die standaard tortillas uit de winkel… er zit eigenlijk altijd een conserveringsmiddel in, meestal een sorbinezuur. De zure geur die deze verpakte tortillas hebben stond me altijd al tegen.
Dus waarom niet zelf tortillas maken? Het is heel makkelijk veel lekkerder dan de voorverpakte variant. Vul ze met waar je zin in hebt, of wat in je koelkast staat. Go for it!
Morgen posten we een leuk variatie recept op de gangbare burrito.
En o ja, als je ze gemaakt hebt vind ik het leuk om te horen wat je ervan vindt!
- 300 gram (spelt)bloem
- halve theelepel zout
- 125 ml warm water
- scheut olijfolie
- Meng het zout door de bloem
- Voeg olie en water toe en kneed minimaal 5 minuten tot een soepel deeg. Mocht het deeg te kruimelig zijn voeg dan nog wat water toe
- Dek af met een vochtige theedoek en laat 30-60 minuten rusten
- Verdeel de deegbal in 8 stukken
- Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit in een cirkel
- Bak in een droge koekenpan, op middelhoog vuur, 1 tot 1,5 minuut per kant. Niet te lang, want dan worden de tortillas te droog en kun je ze niet meer oprollen
Saskia zegt
Kan dit recept ook met maisbloem worden gemaakt?
Frank zegt
Hi Saskia, ja dat kan zeker. Ik gebruik in dit recept speltbloem, maar vervang zelf vaak de helft door speltmeel, zo zitten er meer vezels in en worden de koolhydraten langzamer opgenomen. Geeft wel weer een iets andere structuur.
Wat je zelf wilt dus eigenlijk! Het belangrijkste om op te letten is hoeveel water je toevoegt; de mate waarin verschillende soorten bloem of meel water kunnen opnemen verschilt. Begin gewoon met wat minder water en kijk of je na een paar minuten kneden meer moet toevoegen om er een soepel deeg van te maken.
Leny zegt
Het kan dus ook met boekweitmeel?
Frank zegt
Ik heb het nooit geprobeerd, maar moet in principe kunnen, als glutenvrije variant heb ik het vaker zien langskomen. Laat me weten hoe het gaat!
Frank zegt
Nog als aanvulling: je hebt wel een bepaalde soort maïsmeel nodig om tortillas te kunnen maken.
Deze is van het merk Pan, en heet verder ‘Harina de Maiz Blanco’. Dit is bij de toko of bij de grotere AH te verkrijgen.Het maïsmeel waarmee je polenta maakt is niet geschikt.Muriel zegt
Hoi Frank,
Dank je voor het delen! Leg je het deeg in een vochtige doek, of leg je een vochtige theedoek over de kom waar het deeg in zit? Groetjes!
Frank zegt
Graag gedaan!
Ik leg de doek over de kom, het doel is ervoor te zorgen dat het deeg niet uitdroogt terwijl het rust.
Nixie zegt
Er leuk dat je dit recept deelt, ik heb het al een paar keer gemaakt. Makkelijk en lekker. Alleen wil ik wel zeggen dat als je gezond wil eten je beter de maismeel van het met merk PAN (harina de maiz blanco) beter niet kan gebruiken, het is namelijk geheel transgenisch. Wat niet gezond is…
Frank Beekwilder zegt
Hi Nixie, je hebt helemaal gelijk, ik had dit meel gekocht en las bij thuiskomst de verpakking goed en zag dat het van genetisch gemanipuleerde mais gemaakt is… Ik heb het dus niet gebruikt, maar had het nog niet in mijn reactie aangepast. Weet jij een variant die wel goed is?
Naomi zegt
Bedankt voor je recept! Ga het zo uitproberen, met maïsmeel ook. Heb een bioculinaire van het merk Joannusmolen, dus zonder genetisch gemanipuleerd mais. Deze zijn te vinden bij de Ekoplaza bij bijproducten in gele pakjes.
Frank Beekwilder zegt
Hi Naomi, thanks voor de tip, goed om te weten dat EkoPlaza dat heeft.
Bart zegt
Ik heb geprobeerd met koolhydraat arme meel op basis van soja helaas met een minder gunstig resultaat .
Ik maakte mijn tortilla’s zelf met mengeling witte en vezelrijke speltbloem of met
MASECA de originele maismeel voor tortilla’s gebruik ik ook en daar zitten 75 procent koolhydraten is die kan je in elke Mexicaanse winkel verkrijgen
ik maak kleine tortilla’s met een originele tortilla pers uit Mexico daar zijn de formaten ook veel kleiner
Ik eet het gewoon los erbij (niet opgerold) en beperk mij tot 2 kleine tortilla’s , eet vooral veel groenten j zoals zelfgemaakte guacamole van verse tomaat in blokjes, Mexicaanse peper , gesnipperde rode ui , look , komijn versgeperste limoen en avocado
Zelf beperk ik het eten van koolhydraten vanwege diabeet type 2
nog een tip als je mooi ronde tortilla’s wil maken na het platrollen leg je er omgekeerd een bord op en snij deze mooi rond af met een scherp mes , vrienden geloofden eerst niet dat ik deze zelf gemaakt had , tot ze het proefden
Frank Beekwilder zegt
Bedankt voor je aanvulling Bart. Leuk met zo’n tortilla pers, dat wil ik ook een keer proberen.
Barbara zegt
Hi Naomi, heb je het toevallig al geprobeerd? Ik wilde hetzelfde gaan doen vandaag (met het maismeel van Ekoplaza), maar als het niet werkt, doe ik het niet.
Ik hoor graag van je!
Laura zegt
Erg lekker! Ik gebruik het recept niet alleen bij Mexicaanse recepten ook met falafel en groenten is het een aanrader.
Myriam zegt
Ja klopt :). Royaal met hummus bestrijken en dan met groente, avocado, falafel en sambal. mmm
Anja zegt
Lekker makkelijk!. Dank voor dit recept.
Kan ik ze van te voren maken, dus Hoe bewaar ik ze het best?
Myriam zegt
Hi Anja, Wij maken ze eigenlijk altijd pas op het moment dat we ze gaan eten omdat ze dan het lekkerst zijn. Je kunt ze wel bewaren. Ik zou ze dan in een goed afgesloten bak bewaren. Groetjes, Myriam
jolanda zegt
jazeker doe ik ook altijd invriezen
Liz zegt
Ik heb geloof ik iets verkeerd gedaan.
Volkoren bloem gebruikt, lang genoeg gekneed, even laten staan (ahum… 5 minuten ongeveer), balletjes gemaakt, met deegroller geprobeerd er een ronde pannenkoek van te maken en even gebakken (1.5 minuut per kant op laag vuur).
Het resultaat was een soort discus schijf – hard en ook rauw op sommige plekken. En smaakloos :-\
Erg jammer dat het mij (nog?) niet is gelukt, want ik eet bijna degelijk een tortilla met rauwkost voor de lunch.
Is het dan toch echt heel belangrijk voor het resultaat om de deegbal bijna een uur te laten rusten?
Vera zegt
kun je deze ook invriezen?
Laura zegt
Gisteren gemaakt, het vrij makkelijk en superlekker!
Alice zegt
Wist je dat sorbinezuur een afkorting is van ascorbinezuur en dat is de wetenschappelijke naam van vitamine C. Een veel gebruikt conserveringsmiddel, o.a. in vruchtensappen. Dan staat er op het pak met toegevoegd Vitamine C. Sorbinezuur laat een tortilla dus niet zuur ruiken. Neemt niet weg dat zelfgemaakte van pure ingrediënten altijd beter is dan uit een zakje
jolanda zegt
vitamine C wordt altijd als conserveringsmiddel aan brood toegevoegd etc. Doe ik ook met brood voeg er wel vitamine C toe om het langer houdbaar te houden anders blijf je naar de vriezer lopen, maar niet met tortilla’s die maak ik zonder vitamine C. als je die over hebt kun je makkelijk invriezen voor de volgende keer.
jolanda zegt
ik het ze gemaakt van speltmeel die ik van de lonneker molen altijd koop zijn heerlijk en maak ook van de speltmeel pannekoeken en pizzadeeg en natuurlijk brood. Door de olie wordt het deeg soepel ik doe er 2 eetlepels in.
Eri zegt
Aha nu weet ik waarom mijn deeg niet zo soepel uitrolde. Ik lees dat jij 2 el olijfolie hebt gebruikt. Ik heb 1 el gebruikt. De volgende keer zal ik ook 2 el gebruiken. Overigens heb ik ook een handvol pompoenpitten aan het mengsel toegevoegd. Ik vind het een goed recept en het smaakt prima.