Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Tortillas maken, zo doe je het zelf

Door Frank Beekwilder 26 Reacties

tortillas maken kun je makkelijk zelf

tortillas maken kun je makkelijk zelf

 

Er zijn zoveel lekkere dingen te maken uit de Mexicaanse keuken. Bonen zijn al standaard een onderdeel van Mexicaanse maaltijden, net als veel verse groenten en kruiden. Erg geschikt voor plantaardige diëten dus.

Zo simpel, zo lekker

Ik vind het de meest verbazende recepten; met maar een paar ingrediënten iets heel lekkers maken. Denk bijvoorbeeld eens aan guacamole: al met 5 ingrediënten heb je een heerlijk, uitgesproken smakend maaltijd onderdeel. En dat geldt ook voor zelfgemaakte tortillas.

Nachos, tacos, burritos

Die guacamole komt goed van pas als je nachos eet. Maar het is ook lekker bij  bijvoorbeeld een taco of burrito. Zelf een burrito rollen is makkelijk en je kunt helemaal zelf bepalen wat je erin doet.

Zelf tortillas maken

Alleen die standaard tortillas uit de winkel… er zit eigenlijk altijd een conserveringsmiddel in, meestal een sorbinezuur. De zure geur die deze verpakte tortillas hebben stond me altijd al tegen.

Dus waarom niet zelf tortillas maken? Het is heel makkelijk veel lekkerder dan de voorverpakte variant. Vul ze met waar je zin in hebt, of wat in je koelkast staat. Go for it!

Morgen posten we een leuk variatie recept op de gangbare burrito.

En o ja, als je ze gemaakt hebt vind ik het leuk om te horen wat je ervan vindt!

4.5 from 6 reviews
Zachte bloem tortillas
 
Print
Aantal personen: 4
Ingrediënten
  • 300 gram (spelt)bloem
  • halve theelepel zout
  • 125 ml warm water
  • scheut olijfolie
Instructies
  1. Meng het zout door de bloem
  2. Voeg olie en water toe en kneed minimaal 5 minuten tot een soepel deeg. Mocht het deeg te kruimelig zijn voeg dan nog wat water toe
  3. Dek af met een vochtige theedoek en laat 30-60 minuten rusten
  4. Verdeel de deegbal in 8 stukken
  5. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit in een cirkel
  6. Bak in een droge koekenpan, op middelhoog vuur, 1 tot 1,5 minuut per kant. Niet te lang, want dan worden de tortillas te droog en kun je ze niet meer oprollen
3.2.1255

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Bijgerecht, Diner, Recept

Over Frank Beekwilder

Frank hier van Healthy Vega! Ik maak veel van de foto's op de site en hou de techniek in de gaten. Ook hou ik een oogje in het zeil in de keuken ;)

Samen met Myriam maak ik receptenboeken als Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies en Gezonde Suikervrije Sinterklaasrecepten.

« Ice tea zonder suiker
Vegan tortilla met linzen hummus »

Reacties

  1. Saskia zegt

    01/11/2013 om 12:05

    Kan dit recept ook met maisbloem worden gemaakt?

    Beantwoorden
    • Frank zegt

      01/11/2013 om 12:18

      Hi Saskia, ja dat kan zeker. Ik gebruik in dit recept speltbloem, maar vervang zelf vaak de helft door speltmeel, zo zitten er meer vezels in en worden de koolhydraten langzamer opgenomen. Geeft wel weer een iets andere structuur.

      Wat je zelf wilt dus eigenlijk! Het belangrijkste om op te letten is hoeveel water je toevoegt; de mate waarin verschillende soorten bloem of meel water kunnen opnemen verschilt. Begin gewoon met wat minder water en kijk of je na een paar minuten kneden meer moet toevoegen om er een soepel deeg van te maken.

      Beantwoorden
      • Leny zegt

        01/11/2013 om 13:04

        Het kan dus ook met boekweitmeel?

        Beantwoorden
        • Frank zegt

          01/11/2013 om 13:36

          Ik heb het nooit geprobeerd, maar moet in principe kunnen, als glutenvrije variant heb ik het vaker zien langskomen. Laat me weten hoe het gaat!

          Beantwoorden
    • Frank zegt

      01/11/2013 om 13:35

      Nog als aanvulling: je hebt wel een bepaalde soort maïsmeel nodig om tortillas te kunnen maken. Deze is van het merk Pan, en heet verder ‘Harina de Maiz Blanco’. Dit is bij de toko of bij de grotere AH te verkrijgen. Het maïsmeel waarmee je polenta maakt is niet geschikt.

      Beantwoorden
  2. Muriel zegt

    01/11/2013 om 13:08

    Hoi Frank,

    Dank je voor het delen! Leg je het deeg in een vochtige doek, of leg je een vochtige theedoek over de kom waar het deeg in zit? Groetjes!

    Beantwoorden
    • Frank zegt

      01/11/2013 om 13:38

      Graag gedaan!
      Ik leg de doek over de kom, het doel is ervoor te zorgen dat het deeg niet uitdroogt terwijl het rust.

      Beantwoorden
  3. Nixie zegt

    03/06/2014 om 17:48

    Er leuk dat je dit recept deelt, ik heb het al een paar keer gemaakt. Makkelijk en lekker. Alleen wil ik wel zeggen dat als je gezond wil eten je beter de maismeel van het met merk PAN (harina de maiz blanco) beter niet kan gebruiken, het is namelijk geheel transgenisch. Wat niet gezond is…

    Beantwoorden
    • Frank Beekwilder zegt

      03/06/2014 om 18:08

      Hi Nixie, je hebt helemaal gelijk, ik had dit meel gekocht en las bij thuiskomst de verpakking goed en zag dat het van genetisch gemanipuleerde mais gemaakt is… Ik heb het dus niet gebruikt, maar had het nog niet in mijn reactie aangepast. Weet jij een variant die wel goed is?

      Beantwoorden
      • Naomi zegt

        06/01/2015 om 22:25

        Bedankt voor je recept! Ga het zo uitproberen, met maïsmeel ook. Heb een bioculinaire van het merk Joannusmolen, dus zonder genetisch gemanipuleerd mais. Deze zijn te vinden bij de Ekoplaza bij bijproducten in gele pakjes.

        Beantwoorden
        • Frank Beekwilder zegt

          08/01/2015 om 01:41

          Hi Naomi, thanks voor de tip, goed om te weten dat EkoPlaza dat heeft.

          Beantwoorden
          • Bart zegt

            03/09/2015 om 16:49

            Ik heb geprobeerd met koolhydraat arme meel op basis van soja helaas met een minder gunstig resultaat .
            Ik maakte mijn tortilla’s zelf met mengeling witte en vezelrijke speltbloem of met
            MASECA de originele maismeel voor tortilla’s gebruik ik ook en daar zitten 75 procent koolhydraten is die kan je in elke Mexicaanse winkel verkrijgen
            ik maak kleine tortilla’s met een originele tortilla pers uit Mexico daar zijn de formaten ook veel kleiner
            Ik eet het gewoon los erbij (niet opgerold) en beperk mij tot 2 kleine tortilla’s , eet vooral veel groenten j zoals zelfgemaakte guacamole van verse tomaat in blokjes, Mexicaanse peper , gesnipperde rode ui , look , komijn versgeperste limoen en avocado
            Zelf beperk ik het eten van koolhydraten vanwege diabeet type 2

            nog een tip als je mooi ronde tortilla’s wil maken na het platrollen leg je er omgekeerd een bord op en snij deze mooi rond af met een scherp mes , vrienden geloofden eerst niet dat ik deze zelf gemaakt had , tot ze het proefden

            Beantwoorden
            • Frank Beekwilder zegt

              06/09/2015 om 19:14

              Bedankt voor je aanvulling Bart. Leuk met zo’n tortilla pers, dat wil ik ook een keer proberen.

              Beantwoorden
        • Barbara zegt

          12/02/2021 om 09:28

          Hi Naomi, heb je het toevallig al geprobeerd? Ik wilde hetzelfde gaan doen vandaag (met het maismeel van Ekoplaza), maar als het niet werkt, doe ik het niet.
          Ik hoor graag van je!

          Beantwoorden
  4. Laura zegt

    08/01/2016 om 17:23

    Erg lekker! Ik gebruik het recept niet alleen bij Mexicaanse recepten ook met falafel en groenten is het een aanrader.

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      11/01/2016 om 11:24

      Ja klopt :). Royaal met hummus bestrijken en dan met groente, avocado, falafel en sambal. mmm

      Beantwoorden
  5. Anja zegt

    05/04/2016 om 11:51

    Lekker makkelijk!. Dank voor dit recept.
    Kan ik ze van te voren maken, dus Hoe bewaar ik ze het best?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      06/04/2016 om 18:13

      Hi Anja, Wij maken ze eigenlijk altijd pas op het moment dat we ze gaan eten omdat ze dan het lekkerst zijn. Je kunt ze wel bewaren. Ik zou ze dan in een goed afgesloten bak bewaren. Groetjes, Myriam

      Beantwoorden
    • jolanda zegt

      28/07/2017 om 12:38

      jazeker doe ik ook altijd invriezen

      Beantwoorden
  6. Liz zegt

    05/06/2016 om 13:33

    Ik heb geloof ik iets verkeerd gedaan.
    Volkoren bloem gebruikt, lang genoeg gekneed, even laten staan (ahum… 5 minuten ongeveer), balletjes gemaakt, met deegroller geprobeerd er een ronde pannenkoek van te maken en even gebakken (1.5 minuut per kant op laag vuur).
    Het resultaat was een soort discus schijf – hard en ook rauw op sommige plekken. En smaakloos :-\
    Erg jammer dat het mij (nog?) niet is gelukt, want ik eet bijna degelijk een tortilla met rauwkost voor de lunch.

    Is het dan toch echt heel belangrijk voor het resultaat om de deegbal bijna een uur te laten rusten?

    Beantwoorden
  7. Vera zegt

    13/06/2016 om 20:24

    kun je deze ook invriezen?

    Beantwoorden
  8. Laura zegt

    14/09/2016 om 08:54

    Gisteren gemaakt, het vrij makkelijk en superlekker!

    Beantwoorden
  9. Alice zegt

    19/01/2017 om 22:26

    Wist je dat sorbinezuur een afkorting is van ascorbinezuur en dat is de wetenschappelijke naam van vitamine C. Een veel gebruikt conserveringsmiddel, o.a. in vruchtensappen. Dan staat er op het pak met toegevoegd Vitamine C. Sorbinezuur laat een tortilla dus niet zuur ruiken. Neemt niet weg dat zelfgemaakte van pure ingrediënten altijd beter is dan uit een zakje

    Beantwoorden
    • jolanda zegt

      28/07/2017 om 12:37

      vitamine C wordt altijd als conserveringsmiddel aan brood toegevoegd etc. Doe ik ook met brood voeg er wel vitamine C toe om het langer houdbaar te houden anders blijf je naar de vriezer lopen, maar niet met tortilla’s die maak ik zonder vitamine C. als je die over hebt kun je makkelijk invriezen voor de volgende keer.

      Beantwoorden
  10. jolanda zegt

    28/07/2017 om 12:32

    ik het ze gemaakt van speltmeel die ik van de lonneker molen altijd koop zijn heerlijk en maak ook van de speltmeel pannekoeken en pizzadeeg en natuurlijk brood. Door de olie wordt het deeg soepel ik doe er 2 eetlepels in.

    Beantwoorden
    • Eri zegt

      30/08/2017 om 13:46

      Aha nu weet ik waarom mijn deeg niet zo soepel uitrolde. Ik lees dat jij 2 el olijfolie hebt gebruikt. Ik heb 1 el gebruikt. De volgende keer zal ik ook 2 el gebruiken. Overigens heb ik ook een handvol pompoenpitten aan het mengsel toegevoegd. Ik vind het een goed recept en het smaakt prima.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....