Ik was door de recepten van de eerste editie van Restaurant Day aan het bladeren en kwam dit recept voor Thaise rijstsalade met grapefruit tegen. Ik eet graag salade als avondeten maar alleen maar sla met een beetje groente vult natuurlijk niet voldoende. Dit is een vullende, koude rijstsalade. Ik heb deze week iets meer gemaakt zodat ik het de volgende dag nog mee kon nemen voor bij de lunch.
Bruine rijst in plaats van witte
Rijst is een goede bron van vitamine B. Daarnaast is rijst ook nog eens rijk aan ijzer, fosfor en magnesium. Jammer is dat er meestal witte rijst wordt gegeten. Witte rijst is de minst voedzame vorm. De rijst wordt gemalen om de zemelen en het kiem te verwijderen. Bij bruine rijst wordt tijdens het malen alleen de schil verwijderd. Op deze manier blijven de zemelen intact en heeft bruine rijst meer vezels maar bevat ook onder andere meer ijzer ,fosfor en zink. Bruine rijst heeft dus gewoon een hogere voedingswaarde ten opzichte van witte rijst. Daarom kies ik ervoor om deze salade met bruine rijst te maken in plaats van met witte rijst.
- 250 gram bruine rijst
- zout, peper
- 2 dl kokosmelk - half blik
- 250 gram snijbonen, in fijne reepjes
- 100 g taugé
- 3 lente-uitjes, in ringen
- 1 rode peper, zaadjes verwijderd, in ringen
- 1 eetlepels grof gesneden munt
- 2-3 eetlepels grof gesneden korianderblaadjes
- 2 grapefruits in stukjes
- 2-3 eetlepels gedroogde kokos
- 2 theelepels geraspte gemberwortel
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 2-3 eetlepels limoensap
- 2 theelepels rasp van de limoenschil of (2 limoenblaadjes (toko) fijngesneden)
- 2 eetlepels sesamolie
- Pinda's en extra koriander
- Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing gaar in water met zout en kokosmelk.
- Roer voor de dressing de gemberwortel, rode wijnazijn, limoensap, limoenrasp en sesamolie door elkaar.
- Schenk de dressing over de nog warme rijst. Laat afkoelen.
- Kook de snijbonen in ruim kokend water met zout beetgaar in ongeveer 5 minuten. Spoel de snijbonen met koud water af en laat ze goed uitlekken.
- Leg de taugé in een zeef en schenk er kokend water over. Laat ook de taugé goed uitlekken.
- Meng de afgekoelde rijst met de snijbonen, taugé, lente-ui, rode peper, munt en koriander.
- Schil de grapefruits, zodat ook het witte deel van de schil wordt verwijderd. Snij in partjes en meng door de salade
- Strooi de kokos over de salade.
- Garneer eventueel met extra koriander en de noten
Irene zegt
Deze was even wennen voor ons, vooral de kindjes sloegen bijna steil achterover van de smaakexplosie. Wordt geen herhaal recept voor ons…. Maar we blijven jullie volgen!
Myriam zegt
Ahh arme kids. Kan mij er iets bij voorstellen vanwege de gember, azijn en limoen en dan nog het bittere van de grapefruit..