Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Speltdeeg pizza met groente topping

Door Frank Beekwilder 14 Reacties

Speltpizza met courgette en salade

Zelfgemaakte speltpizza met olijventapenade en courgette

Kindereten

Zoals eerder gezegd sliepen mijn neefje en nichtje dit weekend bij Myriam en mij. Ik had in eerste instantie gezegd dat we pannenkoeken gingen eten als avondeten. Alleen was ik vergeten dat we dat bedacht hadden voor bij het ontbijt.

Gezonde pizza optie 2: speltdeeg pizza

Dus om de pijn te verzachten stelde ik een andere favoriet voor: pizza! Zo werd de verandering van plan zonder morren aanvaard. We kozen deze keer niet voor de glutenvrije variant met de bodem van bloemkool, maar voor pizza met een bodem van speltmeel. Het voordeel van meel boven bloem is dat er minder gluten in zitten en dat er veel meer vezels in meel zitten. De speltdeeg pizza bodem is wat grover en de uiteindelijke gebakken bodem harder en krokanter, vooral anders dus dan de traditionele pizza.

Wat doe je op een gezonde pizza?

Op eentje deden we als basis een simpele tomatensaus, op de andere olijventapanade. De topping bestond uit courgette, paprika, tomaat, champignons, ui , artisjok en geraspte No-Muh vegan smeltkaas. Simpel en lekker (wat is het toch vaak zo dat de simpelste dingen de lekkerste zijn…).

beleg voor speltpizza

Jelle helpt ons met het maken van de pizza

Groente voor op de speltpizza

Groente voor op de speltpizza

5.0 from 1 reviews
Speltdeeg pizza met groente topping
 
Print
Prep
15 minuten
Koken
15 minuten
Totaal
30 minuten
 
Auteur: Healthy Vega
Ingrediënten
  • 250 gram speltmeel
  • halve theelepel zout
  • 10 gram bakpoeder
  • 150 ml water
  • 1 blik tomaten
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel oregano
  • peper en zout naar smaak
  • halve pot ontpitte zwarte olijven
  • handje pijnboompitten
  • scheut olijfolie
  • peper en zout naar smaak
  • gesneden groente naar keuze (courgette, tomaat, champignon, paprika etc)
  • geraspte vegan kaas
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Doe de ingrediënten voor de bodem bij elkaar in een kom, en kneed tot een samenhangend, niet (enorm) plakkend deeg. Als het teveel plakt is het te nat, voeg nog wat meel toe. Zet weg zodat het een half uur kan rusten.
  3. Combineer de ingrediënten voor de tomatensaus in een keukenmachine en hak fijn. Hetzelfde geldt voor de tapenade. Een 'bullet' beker op de keukenmachine is hiervoor het handigst. Dit is een kleine beker met beperkte inhoud, ideaal om geringe hoeveelheden te blenden.
  4. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Vet een bakplaat in en leg daarop het deeg. Bestrijk met tomatensaus of tapenade. Leg daarop de gesneden groente naar keus, en bestrooi met vegan kaas.
  5. Bak 10-15 minuten in het midden van de oven.
3.2.2807

 

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Diner, Recept

Over Frank Beekwilder

Frank hier van Healthy Vega! Ik maak veel van de foto's op de site en hou de techniek in de gaten. Ook hou ik een oogje in het zeil in de keuken ;)

Samen met Myriam maak ik receptenboeken als Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies en Gezonde Suikervrije Sinterklaasrecepten.

« Zelfgemaakte crackers met biet
Vegan brownies zonder suiker »

Reacties

  1. Marley LumiMarley Lumi zegt

    03/10/2013 om 16:21

    Yammy! Ziet er heerlijk uit. 🙂

    Beantwoorden
  2. Simone HeeremansSimone Heeremans zegt

    03/10/2013 om 17:10

    Weer zo’n top gerecht!

    Beantwoorden
    • Healthy VegaHealthy Vega zegt

      03/10/2013 om 17:15

      Ja is echt heel erg lekker 🙂

      Beantwoorden
  3. corrie zegt

    03/10/2013 om 19:01

    De pizza ziet er heerlijk uit ! Ga ik zeker proberen ! Thx.
    Ook heel leuk die foto’s erbij,Jelle helpt gezellig mee !
    Ik moet er alleen niet aan denken wat er gebeurt zou zijn, als Jelle’s voetje naar voren gegleden was,met het mes in zijn handen !!
    Misschien zie uk spoken ,maar toch maar op letten volgende keer.

    Beantwoorden
    • Frank zegt

      08/10/2013 om 20:52

      Hi Corrie, goed alternatief voor normale pizza, hoop dat je m lekker vindt!
      M’n neefje had een bot mes vast, daar was over nagedacht. Bedankt voor je bezorgdheid!

      Beantwoorden
  4. Myriam KoningMyriam Koning zegt

    06/10/2013 om 14:31

    Lekker gerecht voor de zondag “: Speltdeeg pizza met groente topping http://t.co/RIaj0wI9x4 #pizza #gezondefastfood”

    Beantwoorden
  5. christi zegt

    07/10/2013 om 17:48

    dat lijkt me een geweldig recept ! Mag ik als onervaren kok vragen of bakpoeder hetzelfde is als (droge) gist ??

    Beantwoorden
    • Frank zegt

      08/10/2013 om 21:07

      Hi Christi, dat mag je zeker vragen!
      Bakpoeder en gist zijn allebei middelen om deeg te laten rijzen. Ze zorgen beide voor de ontwikkeling van koolstofdioxide gas, dat als belletjes in het deeg blijft zitten en zo zorgt dat het deeg rijst. Gist is een micro-organisme. Het zet de suikers die in het deeg zitten om in koolstofdioxide. Naast koolstofdioxide worden er nog verschillende andere aromatische stoffen gevormd.

      Bakpoeder bestaat uit een aantal stoffen, meestal een combinatie van carbonaat en een droog zuur. Wanneer carbonaat en zuur in contact komen met water volgt een reactie en zal het in verschillende bestanddelen uiteen vallen. Bij dit proces komt koolstofdioxide vrij. Er worden verder geen aroma’s aangemaakt. De smaak van het product wordt daarom niet beïnvloed.
      Je kunt het dus beide gebruiken, en ik heb in dit geval gekozen voor bakpoeder. Zo blijft het recept eenvoudig en snel!

      Beantwoorden
  6. Ilse zegt

    14/02/2014 om 11:19

    Volgens mij bedoel je speltbloem ipv speltmeel. Ik kreeg geen mooie pizzabodem, maar een platte bodem die krokant/hard werd aan de rand. Met bloem krijg je de mooie pizzabodem zoals op de foto denk ik.

    Beantwoorden
    • Frank zegt

      14/02/2014 om 13:56

      Hi Ilse, je kunt zeker ook bloem gebruiken, dit is inderdaad wat meestal wordt gedaan. Ik wil graag wat meer vezels in dit soort baksels en gebruik dan meel. Resultaat is inderdaad wel dat de rand wat harder kan worden. Een mix van bloem en meel is ook een goede optie. Let dan wel op met de hoeveelheid water; met bloem kan het zo zijn dat je wat meer vocht nodig hebt.

      Beantwoorden
  7. Freya zegt

    12/06/2015 om 01:05

    Hoi! Lijkt me een super recept om uit te proberen, ik vraag me alleen af voor hoeveel personen dit recept is:)

    Beantwoorden
    • Frank Beekwilder zegt

      12/06/2015 om 14:44

      Goeie vraag Freya!

      Euhm, je vult er een bakplaat mee, dus afhankelijk van hoeveel trek je hebt zou ik zeggen 2 tot 3 personen.
      Laat je weten wat je ervan vindt als je m gemaakt hebt?

      Beantwoorden
  8. Kim zegt

    23/01/2016 om 11:23

    Ik ben echt super blij met de kennis dat er zoiets bestaat als vegan kaas en speltpizzabodem! Was al bang dat ik nooit meer pizza kon eten! Super!

    Ook nog eens leuk om te maken en blij te weten zonder suiker etc 🙂

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      28/01/2016 om 11:45

      He Kim, Nee gelukkig kun je zoiets lekkers als pizza gewoon eten 🙂

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....