Kindereten
Zoals eerder gezegd sliepen mijn neefje en nichtje dit weekend bij Myriam en mij. Ik had in eerste instantie gezegd dat we pannenkoeken gingen eten als avondeten. Alleen was ik vergeten dat we dat bedacht hadden voor bij het ontbijt.
Gezonde pizza optie 2: speltdeeg pizza
Dus om de pijn te verzachten stelde ik een andere favoriet voor: pizza! Zo werd de verandering van plan zonder morren aanvaard. We kozen deze keer niet voor de glutenvrije variant met de bodem van bloemkool, maar voor pizza met een bodem van speltmeel. Het voordeel van meel boven bloem is dat er minder gluten in zitten en dat er veel meer vezels in meel zitten. De speltdeeg pizza bodem is wat grover en de uiteindelijke gebakken bodem harder en krokanter, vooral anders dus dan de traditionele pizza.
Wat doe je op een gezonde pizza?
Op eentje deden we als basis een simpele tomatensaus, op de andere olijventapanade. De topping bestond uit courgette, paprika, tomaat, champignons, ui , artisjok en geraspte No-Muh vegan smeltkaas. Simpel en lekker (wat is het toch vaak zo dat de simpelste dingen de lekkerste zijn…).
- 250 gram speltmeel
- halve theelepel zout
- 10 gram bakpoeder
- 150 ml water
- 1 blik tomaten
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel oregano
- peper en zout naar smaak
- halve pot ontpitte zwarte olijven
- handje pijnboompitten
- scheut olijfolie
- peper en zout naar smaak
- gesneden groente naar keuze (courgette, tomaat, champignon, paprika etc)
- geraspte vegan kaas
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Doe de ingrediënten voor de bodem bij elkaar in een kom, en kneed tot een samenhangend, niet (enorm) plakkend deeg. Als het teveel plakt is het te nat, voeg nog wat meel toe. Zet weg zodat het een half uur kan rusten.
- Combineer de ingrediënten voor de tomatensaus in een keukenmachine en hak fijn. Hetzelfde geldt voor de tapenade. Een 'bullet' beker op de keukenmachine is hiervoor het handigst. Dit is een kleine beker met beperkte inhoud, ideaal om geringe hoeveelheden te blenden.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Vet een bakplaat in en leg daarop het deeg. Bestrijk met tomatensaus of tapenade. Leg daarop de gesneden groente naar keus, en bestrooi met vegan kaas.
- Bak 10-15 minuten in het midden van de oven.
Marley Lumi zegt
Yammy! Ziet er heerlijk uit. 🙂
Simone Heeremans zegt
Weer zo’n top gerecht!
Healthy Vega zegt
Ja is echt heel erg lekker 🙂
corrie zegt
De pizza ziet er heerlijk uit ! Ga ik zeker proberen ! Thx.
Ook heel leuk die foto’s erbij,Jelle helpt gezellig mee !
Ik moet er alleen niet aan denken wat er gebeurt zou zijn, als Jelle’s voetje naar voren gegleden was,met het mes in zijn handen !!
Misschien zie uk spoken ,maar toch maar op letten volgende keer.
Frank zegt
Hi Corrie, goed alternatief voor normale pizza, hoop dat je m lekker vindt!
M’n neefje had een bot mes vast, daar was over nagedacht. Bedankt voor je bezorgdheid!
Myriam Koning zegt
Lekker gerecht voor de zondag “: Speltdeeg pizza met groente topping http://t.co/RIaj0wI9x4 #pizza #gezondefastfood”
christi zegt
dat lijkt me een geweldig recept ! Mag ik als onervaren kok vragen of bakpoeder hetzelfde is als (droge) gist ??
Frank zegt
Hi Christi, dat mag je zeker vragen!
Bakpoeder en gist zijn allebei middelen om deeg te laten rijzen. Ze zorgen beide voor de ontwikkeling van koolstofdioxide gas, dat als belletjes in het deeg blijft zitten en zo zorgt dat het deeg rijst. Gist is een micro-organisme. Het zet de suikers die in het deeg zitten om in koolstofdioxide. Naast koolstofdioxide worden er nog verschillende andere aromatische stoffen gevormd.
Bakpoeder bestaat uit een aantal stoffen, meestal een combinatie van carbonaat en een droog zuur. Wanneer carbonaat en zuur in contact komen met water volgt een reactie en zal het in verschillende bestanddelen uiteen vallen. Bij dit proces komt koolstofdioxide vrij. Er worden verder geen aroma’s aangemaakt. De smaak van het product wordt daarom niet beïnvloed.
Je kunt het dus beide gebruiken, en ik heb in dit geval gekozen voor bakpoeder. Zo blijft het recept eenvoudig en snel!
Ilse zegt
Volgens mij bedoel je speltbloem ipv speltmeel. Ik kreeg geen mooie pizzabodem, maar een platte bodem die krokant/hard werd aan de rand. Met bloem krijg je de mooie pizzabodem zoals op de foto denk ik.
Frank zegt
Hi Ilse, je kunt zeker ook bloem gebruiken, dit is inderdaad wat meestal wordt gedaan. Ik wil graag wat meer vezels in dit soort baksels en gebruik dan meel. Resultaat is inderdaad wel dat de rand wat harder kan worden. Een mix van bloem en meel is ook een goede optie. Let dan wel op met de hoeveelheid water; met bloem kan het zo zijn dat je wat meer vocht nodig hebt.
Freya zegt
Hoi! Lijkt me een super recept om uit te proberen, ik vraag me alleen af voor hoeveel personen dit recept is:)
Frank Beekwilder zegt
Goeie vraag Freya!
Euhm, je vult er een bakplaat mee, dus afhankelijk van hoeveel trek je hebt zou ik zeggen 2 tot 3 personen.
Laat je weten wat je ervan vindt als je m gemaakt hebt?
Kim zegt
Ik ben echt super blij met de kennis dat er zoiets bestaat als vegan kaas en speltpizzabodem! Was al bang dat ik nooit meer pizza kon eten! Super!
Ook nog eens leuk om te maken en blij te weten zonder suiker etc 🙂
Myriam zegt
He Kim, Nee gelukkig kun je zoiets lekkers als pizza gewoon eten 🙂