Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Rode rijst met sperziebonen en bietjes

Door Nienke 7 Reacties

Salade met rode rijst

Rode rijst salade lekker met een zelfgemaakte vega burger

 

Simpele ziel als ik ben viel ik voor het kleurtje: ‘ Oh wat leuk, rode rijst’. En natuurlijk was ik benieuwd hoe het zou smaken.  Smaakt het anders dan witte of bruine? Even googlen dus. Ben ik toch weer een beetje wijzer geworden.

Smaakmaker, natuurlijk kleurmiddel en cholesterolverlager

Al vele eeuwen gebruikt men in de traditionele Chinese keuken “Ang kak” of gefermenteerde rode rijst. Deze smaakma­ker en natuurlijk kleurmiddel ontstaat door rijst te laten fermenteren door de gist Monascus purpureus, waarbij roodgekleurde rijstkorrels ontstaan. Omdat gefermenteerde rijst in de Chinese traditionele geneeskunde al lang bekend stond als een middel dat de bloedcirculatie bevordert, het hart versterkt en zorgt voor ‘gezond bloed’, werd het in klinische studies onderzocht en bleek de rode rijst bij mensen met een verhoogd cholesterol duidelijk voor verlaging te zorgen. Goed nieuws.

Lust voor het oog

Maar het oog wil ook wat.  En deze salade is hartstikke fleurig met het rood van de rijst en de bietjes en het groen van de sperzieboontjes, bleekselderij en munt.  Lekker fris, zo zonder specerijen: een echte lente- en zomersalade.  Houd je van pittiger, voeg dan een beetje piment of een rode peper toe.

Tot slot de smaak. Lekker stevig. De rijst levert duidelijk een bijdrage in de salade en dat is anders dan bij ‘gewone’ witte rijst. Trouwens erg lekker met een zelfgemaakte veggie burger.

En dan nu het park in en picknicken!

4.0 from 1 reviews
Rode rijst met sperziebonen en bietjes
 
Print
Prep
15 minuten
Koken
35 minuten
Totaal
50 minuten
 
Aantal personen: 4
Ingrediënten
  • 200 gr rode rijst
  • 2 teentjes knoflook
  • zout en vers gemalen peper
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 75 gram sperziebonen, schoongemaakt en in kleine stukjes
  • 200 gram gekookte bietjes (niet uit het zuur), in kleine blokjes gesneden
  • 2 volle el fijngehakte munt
Instructies
  1. Spoel de rijst af onder de kraan en kook in ruim kokend water met de knoflook en wat zout in circa 25 minuten. Laat daarna nog 10 minuten in het kookwater staan.
  2. Giet de rijst af en laat uitlekken
  3. Verhit de olie en fruit de ui, de bleekselderij en de sperziebonen circa 10 minuten tot ze gaar zijn.
  4. Voeg de rijst toe en schep goed om.
  5. Breng op smaak met peper en zout
  6. Voeg kort voor het serveren de bietjes en de munt toe. Doe je het eerder dan geven de bietjes hun kleur af aan de rest van de salade en wordt de munt slap door de nog lauwwarme ingrediënten.
3.2.1310

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Diner, Recept Tags: Glutenvrij, Groente, Salade

« Kruidige, glutenvrije, vegan koekjes
Vegan panna cotta met kokos en vanille »

Reacties

  1. Irene zegt

    28/05/2014 om 17:29

    Ik zie het recept er niet bij staan, klopt dat?

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      28/05/2014 om 18:03

      Hi Irene, Bedankt voor je bericht. Ik had er nog iets aan veranderd en blijkbaar per ongeluk het recept verwijderd. Oeps.
      Staat er nu weer bij. Groetjes

      Beantwoorden
  2. Irene zegt

    29/05/2014 om 15:08

    Super! Dankjewel Myriam, ik ga hem gelijk maken, laat je weten hoe het beviel.

    Beantwoorden
  3. Irene zegt

    27/06/2014 om 18:53

    Heel lekker!! Smaken vullen elkaar echt aan en was ook lekker zacht van smaak voor de kindjes. Dank je!

    Beantwoorden
    • Nienke zegt

      30/06/2014 om 22:19

      Dankjewel Irene!
      Je hebt gelijk: de salade is mild van smaak. Voor een vriend die kwam eten had ik er nog een pepertje in gedaan. Maar dat zouden de kindjes waarschijnlijk minder een feestje vinden.
      groet, Nienke

      Beantwoorden
  4. Helen van Prooijen zegt

    01/02/2015 om 10:34

    Zeer goed en lekker gerecht!

    Beantwoorden
    • Frank Beekwilder zegt

      11/02/2015 om 12:24

      Ja lekker inderdaad 🙂 Als je op Instagram zit vinden we een foto van je gerecht altijd heel leuk. Als je #healthyvega toevoegt zien we deze vanzelf langskomen!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....