Simpele ziel als ik ben viel ik voor het kleurtje: ‘ Oh wat leuk, rode rijst’. En natuurlijk was ik benieuwd hoe het zou smaken. Smaakt het anders dan witte of bruine? Even googlen dus. Ben ik toch weer een beetje wijzer geworden.
Smaakmaker, natuurlijk kleurmiddel en cholesterolverlager
Al vele eeuwen gebruikt men in de traditionele Chinese keuken “Ang kak” of gefermenteerde rode rijst. Deze smaakmaker en natuurlijk kleurmiddel ontstaat door rijst te laten fermenteren door de gist Monascus purpureus, waarbij roodgekleurde rijstkorrels ontstaan. Omdat gefermenteerde rijst in de Chinese traditionele geneeskunde al lang bekend stond als een middel dat de bloedcirculatie bevordert, het hart versterkt en zorgt voor ‘gezond bloed’, werd het in klinische studies onderzocht en bleek de rode rijst bij mensen met een verhoogd cholesterol duidelijk voor verlaging te zorgen. Goed nieuws.
Lust voor het oog
Maar het oog wil ook wat. En deze salade is hartstikke fleurig met het rood van de rijst en de bietjes en het groen van de sperzieboontjes, bleekselderij en munt. Lekker fris, zo zonder specerijen: een echte lente- en zomersalade. Houd je van pittiger, voeg dan een beetje piment of een rode peper toe.
Tot slot de smaak. Lekker stevig. De rijst levert duidelijk een bijdrage in de salade en dat is anders dan bij ‘gewone’ witte rijst. Trouwens erg lekker met een zelfgemaakte veggie burger.
En dan nu het park in en picknicken!
- 200 gr rode rijst
- 2 teentjes knoflook
- zout en vers gemalen peper
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 middelgrote ui, gesnipperd
- 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
- 75 gram sperziebonen, schoongemaakt en in kleine stukjes
- 200 gram gekookte bietjes (niet uit het zuur), in kleine blokjes gesneden
- 2 volle el fijngehakte munt
- Spoel de rijst af onder de kraan en kook in ruim kokend water met de knoflook en wat zout in circa 25 minuten. Laat daarna nog 10 minuten in het kookwater staan.
- Giet de rijst af en laat uitlekken
- Verhit de olie en fruit de ui, de bleekselderij en de sperziebonen circa 10 minuten tot ze gaar zijn.
- Voeg de rijst toe en schep goed om.
- Breng op smaak met peper en zout
- Voeg kort voor het serveren de bietjes en de munt toe. Doe je het eerder dan geven de bietjes hun kleur af aan de rest van de salade en wordt de munt slap door de nog lauwwarme ingrediënten.
Irene zegt
Ik zie het recept er niet bij staan, klopt dat?
Myriam zegt
Hi Irene, Bedankt voor je bericht. Ik had er nog iets aan veranderd en blijkbaar per ongeluk het recept verwijderd. Oeps.
Staat er nu weer bij. Groetjes
Irene zegt
Super! Dankjewel Myriam, ik ga hem gelijk maken, laat je weten hoe het beviel.
Irene zegt
Heel lekker!! Smaken vullen elkaar echt aan en was ook lekker zacht van smaak voor de kindjes. Dank je!
Helen van Prooijen zegt
Zeer goed en lekker gerecht!
Frank Beekwilder zegt
Ja lekker inderdaad 🙂 Als je op Instagram zit vinden we een foto van je gerecht altijd heel leuk. Als je #healthyvega toevoegt zien we deze vanzelf langskomen!