Al weer even geleden hebben we deze heerlijke zachte loempia’s van rijstpapier vol met groenten voor het eerst gegeten bij vrienden. Het leuke is dat je allerlei verschillende groente op tafel zet en iedereen zelf zijn rolletjes kan vullen.
Daarna hebben we ze zelf ook al meerdere malen gemaakt. Het is namelijk naast makkelijk te maken ook nog eens een erg gezonde maaltijd met veel verschillende soorten rauwe groente. Daarnaast hebben we er nog twee recepten voor lekkere dipsausjes bij gevonden.
Gister hadden we twee eters en hebben we deze rijstpapier loempia’s op tafel getoverd. Met lovende reacties! Het is een leuke manier van eten en als host heb je maar beperkte voorbereidingstijd nodig. Je snijdt de verschillende groenten voor, kookt de glasnoedels even kort en maakt de sausjes, en de rest doen je gasten zelf 🙂
Het is het lekkerst als je de groenten (behalve de sla) fijn snijdt, in lange dunne reepjes. De rijstpapier vellen haal je op het moment dat je gaat eten enkele seconden door warm water. Doe dit per stuk en serveer 1 vel per bord. Je kunt ze niet voorbereiden en stapelen want de vellen worden echt heel erg plakkerig en komen dan niet meer van elkaar.
- rijstpapier (te verkrijgen bij de toko)
- glasnoedels
- verschillende groenten (hier kun je zelf uiteraard ook mee variëren)
- wortel
- bleekselderij
- paprika
- komkommer
- taugé of kiemen
- iJsberg sla
- koriander
- munt
- in stukjes gehakte pinda's
- Leg in het midden van het rijstpapier als eerste sla, en daarin de groenten en kruiden die je lekker vindt.
- Voeg wat van de glasnoedels toe.
- Bestrooi met de stukjes pinda en lepel er wat saus overheen.
- Sla de ene kant van het rijstpapier over de groentevulling heen en rol een stukje op.
- Vouw dan 1 kant om en rol verder op. Zo is de onderkant dicht en loopt niet al de saus eruit.
- Dip eventueel tussendoor in de saus en smullen maar...
- 2 handjes pinda's
- 0,5 cm gember
- sap van een halve limoen
- 1 teen knoflook
- rode chili naar smaak
- water om te verdunnen
- Rooster de pinda's in een koekenpan lichtbruin
- Hak ze hierna fijn met een mes
- Doe het sap van de halve limoen samen met de rode chili in een bakje
- Hak de gember en de knoflook en doe dit bij de limoen en chili
- Voeg als laatste de pinda's toe net voordat je gaat serveren, hierdoor houdt de pinda zijn knapperige bite
- Als je de saus iets te dik vindt kun je er eventueel wat water aan toevoegen
juul zegt
HI! Ik wil dit recept graag maken maar bedoel je met rode chili sambal? of welke saus bedoel je precies?
ik hoor het graag! dankjewel!
Myriam zegt
Ik bedoel met de rode chili van die flakes. Gedroogde rode chili kruiden zijn dit.
Je kunt natuurlijk ook verse rode peper toevoegen als je dit lekkerder vindt.
Esther zegt
Als je ze niet tegen elkaar leg ,kan je ze dan bv in de ochtend maken en in de middag eten?
Myriam zegt
Ja hoor dit kan zeker. Of leg er een stukje bakpapier tussen bijvoorbeeld.