Smerig
Vegetarische burgers van de supermarkt vind ik stiekem een beetje smerig. Bij de eerste hap denk je nog: ‘lekker’. Maar dan gebeurt er iets..Er is een smaakje dat je bij iedere hap meer en meer gaat opvallen en uiteindelijk gaat tegenstaan. Herken je dat? Is dat de soja? Ik krijg zelden een hele burger op.
Blij verrast
Maar vorige week deed ik een ontdekking. Die burgers zijn heel goed zelf te maken! Het recept dat ik vond op basis van kikkererwten en mais is makkelijk. De bereiding is snel (handig voor wie nog een beetje spierpijn heeft van de bereiding van de risotto). Ze zijn goedkoper dan voorverpakte burgers, ook als al je ingrediënten biologisch zijn. En ze zijn echt heel lekker! Niet vlak van smaak, zoals de kant-en klare, maar je proeft heel goed de afzonderlijke ingrediënten. En de textuur is crispy en licht. Ik at er twee 😉
Recept naar je hand zetten
Kikkererwten en mais, samen gepureerd, vormen de smeuïge basis die de burger bij elkaar houdt, samen met de paneermeel. Lenteui en paprika, in stukjes toegevoegd, brengen iets knapperigs. Komijn en kerrie zorgen voor de bite. Als je deze basisregels aanhoudt, dan kun je vervangen en experimenteren. Misschien eens courgetteblokjes ipv paprika? Andere kruiden? Gekookte linzen in plaats van de kikkererwten?
Kwetsbaar
Wel zijn de burgers broos. Je maakt ze het makkelijkst door een bal in je handen te rollen en die bal met de ene hand in de muis van je andere hand uit te drukken tot een burger. Er ontstaan barstjes in de randen die je dan weer even naar elkaar toe knijpt. En keer ze om in de pan met gebruik van twee spatels waartussen je de burger sandwiched.
- 1 blik kikkererwten (400 gr), uitgelekt
- 1 blikje mais (150gr), uitgelekt
- 1 lente-uitje, fijngesneden
- halve rode paprika, fijngesneden
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl kerriepoeder
- 100 gr paneermeel
- 4 el olijfolie
- peper, zout
- Pureer de kikkererwten en de mais met de staafmixer of in de keukenmachine. Maal het niet te fijn
- Meng de lente-ui, paprika, komijn en het kerriepoeder erdoor
- Breng op smaak met peper en zout en meng er 4 el paneermeel door
- Laat 10 min staan. Hierdoor wordt het mengsel steviger
- Maak van het mengsel 4 tot 5 burgers
- Strooi de rest van het paneermeel op een bord en druk de burgers aan beide kanten in het paneermeel
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de burgers 4 minuten op middelhoog vuur. Keer ze halverwege (dus 2 x 2 min)