Fans
Risotto heeft blijkbaar fans. Ik maakte dit gerecht afgelopen week voor Thuisafgehaald.
Bij Thuisafgehaald is het zo dat je na een tijdje merkt dat mensen terugkomen. Ze wonen om de hoek, of de dag dat je aanbiedt komt hen uit, etc. Maar met risotto op de kaart meldden zich allemaal nieuwe mensen. Stuk voor stuk fans. Ik moest lachen om Ruben, die zei: ‘ik ben gek op risotto. Ik speur de site altijd af op zoek naar mensen die risotto aanbieden’.
Zonder zuivel
Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. De rijst wordt in bouillon gekookt en tijdens het koken worden andere ingrediënten toegevoegd. Het maken van risotto begint en eindigt over het algemeen met zuivel. Je bakt de uitjes glazig in roomboter en vlak voor het opdienen pak je de rasp en een flink stuk Grana Padano erbij om de substantie extra te binden. En dan nog een beetje extra schaafsel als garnering. Maar het hoeft niet!
Toch kleverig en romig
Ook zonder boter en kaas is de risotto romig en kleverig. Voor risotto wordt een speciale rijstsoort gebruikt. Er zijn meerdere, maar Arborio is de meest gebruikte en de meest verkochte. Tijdens het koken wordt het vocht geleidelijk toegevoegd, zodat de rijst het langzaam op kan nemen. Het is belangrijk om de rijst te blijven roeren. Door de voortdurende frictie, kan het zetmeel uit de korrels naar de oppervlakte van de korrels komen en opgelost worden in het kookvocht. Dit vrijkomen van zetmeel bindt de rijst en zorgt voor de kleverigheid ervan.
Een echte man
Maar dat roeren dus. Mijn vriend vertelde eens een mooi verhaal hierover. Hij was te gast bij een Italiaanse familie in Milaan. Boven de open haard hing een pot risotto. Of hij even wilde roeren. En dat roeren duurde lang. De vrouw des huize vertelde dat ze de risotto altijd klaar hingen als dochterlief met een scharrel thuiskwam. De jongen in kwestie mocht wel even roeren. Begon hij naar verloop van tijd te piepen, dan wisten ze genoeg!
Heb ik je nu ontmoedigd? Kop op! Het resultaat is er naar.
- 6 el olijfolie
- 1 middelgrote ui, fijngehakt
- 100 gr selderijknol, in blokjes
- 200 gr risottorijst
- 3,5 dl (versgeperste) sinaasappelsap
- ongeveer 0,25-0,5 dl groentebouillon
- 1 el geraspte sinaasappelschil
- 100 gr rozijnen
- zout, peper
- Verhit de olie in een pan met dikke bodem
- Bak daarin de ui en de stukjes knolselderij aan en laat ze een minuut of 7 tot 9 zachtjes smoren
- Zet het vuur weer wat hoger en roer de rijst er goed doorheen
- Giet het sinaasappelsap erbij, laat aan de kook komen en laat op matig tot zacht vuur zachtjes koken met de deksel erop
- Kijk af en toe of het vocht al opgenomen is door de rijst
- Voeg dan sinaasappelschil, rozijnen en zout toe, en beetje bij beetje de (warme!) bouillon tot de rijst gaar is. Dat duurt ca. 30 minuten. Belangrijk is dat de bouillon steeds weer is opgenomen door de rijst voor je weer bouillon toevoegt. De rijst moet ook niet droog komen te staan (dan bakt het aan), maar steeds lekker smeuïg blijven
- Breng op smaak met zout en peper
- Serveer met bijvoorbeeld een groene salade
Geef een reactie