Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Recept: vegan risotto met sinaasappel en rozijnen

Door Nienke Reageer

vegan risotto

Ik heb de risotto geserveerd met een salade van geroosterde zoete uien

 

Fans

Risotto heeft blijkbaar fans. Ik maakte dit gerecht afgelopen week voor Thuisafgehaald.

Bij Thuisafgehaald is het zo dat je na een tijdje merkt dat mensen terugkomen. Ze wonen om de hoek, of de dag dat je aanbiedt komt hen uit, etc. Maar met risotto op de kaart meldden zich allemaal nieuwe mensen. Stuk voor stuk fans. Ik moest lachen om Ruben, die zei: ‘ik ben gek op risotto. Ik speur de site altijd af op zoek naar mensen die risotto aanbieden’.

Zonder zuivel

Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. De rijst wordt in bouillon gekookt en tijdens het koken worden andere ingrediënten toegevoegd. Het maken van risotto begint en eindigt over het algemeen met zuivel. Je bakt de uitjes glazig in roomboter en vlak voor het opdienen pak je de rasp en een flink stuk Grana Padano erbij om de substantie extra te binden.  En dan nog een beetje extra schaafsel als  garnering. Maar het hoeft niet!

Toch kleverig en romig

Ook zonder boter en kaas is de risotto romig en kleverig.  Voor risotto wordt een speciale rijstsoort gebruikt. Er zijn meerdere, maar Arborio is de meest gebruikte en de meest verkochte.  Tijdens het koken wordt het vocht geleidelijk toegevoegd, zodat  de rijst het langzaam op kan nemen. Het is belangrijk om de rijst te blijven roeren. Door de voortdurende frictie, kan het zetmeel uit de korrels naar de oppervlakte van de korrels komen en opgelost worden in het kookvocht. Dit vrijkomen van zetmeel bindt de rijst en zorgt voor de kleverigheid ervan.

Een echte man

Maar dat roeren dus. Mijn vriend vertelde eens een mooi verhaal hierover. Hij was te gast bij een Italiaanse familie in Milaan. Boven de open haard hing een pot risotto. Of hij even wilde roeren. En dat roeren duurde lang. De vrouw des huize vertelde dat ze de risotto altijd klaar hingen als dochterlief met een scharrel thuiskwam. De jongen in kwestie mocht wel even roeren. Begon hij naar verloop van tijd te piepen, dan wisten ze genoeg!

Heb ik je nu ontmoedigd?  Kop op! Het resultaat is er naar.

Recept: Vegan risotto met sinaasappel en rozijnen
 
Print
Keuken: lunch / diner
Aantal personen: 2-3
Ingrediënten
  • 6 el olijfolie
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 100 gr selderijknol, in blokjes
  • 200 gr risottorijst
  • 3,5 dl (versgeperste) sinaasappelsap
  • ongeveer 0,25-0,5 dl groentebouillon
  • 1 el geraspte sinaasappelschil
  • 100 gr rozijnen
  • zout, peper
Instructies
  1. Verhit de olie in een pan met dikke bodem
  2. Bak daarin de ui en de stukjes knolselderij aan en laat ze een minuut of 7 tot 9 zachtjes smoren
  3. Zet het vuur weer wat hoger en roer de rijst er goed doorheen
  4. Giet het sinaasappelsap erbij, laat aan de kook komen en laat op matig tot zacht vuur zachtjes koken met de deksel erop
  5. Kijk af en toe of het vocht al opgenomen is door de rijst
  6. Voeg dan sinaasappelschil, rozijnen en zout toe, en beetje bij beetje de (warme!) bouillon tot de rijst gaar is. Dat duurt ca. 30 minuten. Belangrijk is dat de bouillon steeds weer is opgenomen door de rijst voor je weer bouillon toevoegt. De rijst moet ook niet droog komen te staan (dan bakt het aan), maar steeds lekker smeuïg blijven
  7. Breng op smaak met zout en peper
  8. Serveer met bijvoorbeeld een groene salade
3.2.1269

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Diner, Recept

« Dr. Blend – voor een shot gezondheid in de ochtend (of middag)
Recept: Baba Ghanoush oftewel aubergine dip »

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....