Ik heb iets met satésaus. In ieder geval een voorkeur voor het goedje, als ik een patatje en een ‘Vitaaltje’ eet bij de Febo (dat gebeurt wel eens). Maar ook een sterke afkeur, namelijk als het om een bepaalde kant-en-klare satésaus gaat. Ik heb een soort Wijko trauma opgelopen (ja laten we het beestje maar bij zijn naam noemen) en ik moet me bedwingen om geen vies gezicht te trekken als ik zo’n bruine pot zie.
Geen potje nodig!
Ongetwijfeld overdreven, en ik zou het gewoon weer eens kunnen proberen, misschien valt het allemaal wel mee…. maar waarom eigenlijk? Ik kan het natuurlijk ook prima zelf maken… Dus dat heb ik gedaan. Ja weer zoiets wat eigenlijk heel makkelijk is en weinig moeite kost. En ik moet zeggen, het was gelijk een van de lekkerste satésauzen die ik heb gegeten! Ja echt. Eigenlijk is pindakaas maar een bescheiden deel. Met een heel blik kokosmelk maakt dat een groter onderdeel uit van de saus. En de extra kruiden geven de satésaus echt een eigen, die maar heel subtiel terug te leiden is naar de pindakaas.
Groente met satésaus
Om het allemaal een beetje voedzaam te houden heb ik ook nog iets gemaakt voor ónder de satésaus. Gadogado is een lekkere combinatie van bijvoorbeeld bonen, bloem- en spitskool en taugé (je kunt ook andere groente gebruiken, denk aan broccoli, kousenband, witte kool). Het enige wat je daar mee hoeft te doen is kort koken. Samen met wat gekookte bruine rijst én natuurlijk die lekkere satésaus een heerlijke maaltijd.
Heb jij een variatie die het vermelden waard is? Of nog toevoegingen die niet mogen ontbreken? Laat van je horen in de reacties!
- 3cm verse gember
- 3 sjalotten
- 1 teen knoflook
- 175 gram pindakaas (met sukjes noot)
- 1 blik kokosmelk
- 2 theelepels gemalen komijn
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel sambal
- ½ spitskool, in repen
- 150 gram sperziebonen
- ½ bloemkool
- klein bakje taugé
- 1 winterpeen
- Snipper de sjalotten en snij de gember fijn
- Bak aan in 3 eetlepels olie
- Voeg na 2 minuten de uitgeknepen knoflook toe en bak nog 2 minuten
- Voeg de pindakaas en de kokosmelk toe en roer door
- Als de saus dikker wordt, voeg dan de ketjap, komijn en sambal toe
- Snij de wortel in plakjes en de plakjes in reepjes
- Snij de sperziebonen doormidden en kook 3 minuten in een ruime pan
- Voeg de bloemkool en de wortel toe en kook ook 3 minuten
- De spitskool kan er daarna bij, kook deze 2 minute
- Als laatste de taugé toevoegen, en vervolgens de groenten afgieten
- Schep rijst en groente op een bord en overgiet met satésaus
Trienke zegt
Heb de pindasaus gemaakt en deze was echt heel lekker. Wel heb ik poeder gebuikt in plaats van gember, ui en knoflook het was heel snel klaar.
Bedankt voor de lekkere recepten.
Frank Beekwilder zegt
Leuk Trienke, bedankt voor je reactie! En ja als je het niet vers hebt kun je natuurlijk prima poeder gebruiken. Zou het ook nog een keer maken als je die ingrediënten wel vers hebt 🙂
Michelle zegt
Lekker hoor dat recept voor de satesaus. Ik heb alleen de ketjap manis door glutenvrije sojasaus vervangen, aangezien deze grotendeels uit suiker bestaat. Maar leuke inspo!
Frank Beekwilder zegt
Hi Michelle, ja in ketjap zit inderdaad suiker, het is in het totaal van de saus wel weinig en het geeft ook nét die touch… maar goed omheen gewerkt als je het echt niet wil!
Daniëll zegt
Oeh, ik hou ook zo van satesaus! Ik ben altijd te lui het zelf te maken, maar als ik dit lees loopt het water me in de mond. 🙂
Frank Beekwilder zegt
Niet te lui zijn! Het is de moeite en echt wel makkelijk, de meeste moeite gaat in het uitje snijden 🙂
Laat me weten als je je er toe hebt kunnen zetten en wat je ervan vond!
Jacky zegt
Net de Gado Gado met satesaus gegeten. Erg lekker. Ga de saus volgende keer aanpassen met nog iets meer gember en sambal, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Ik heb me strak aan je kooktijden van je groentes gehouden en de groentes waren perfect: gaar met met een goede bite. Ga ik zeker vaker maken !
Frank Beekwilder zegt
Leuk Jacky, bedankt voor je reactie! Ja die gemberstronkjes zijn ook nooit even dik he 🙂 Voor extra pit kun je natuurlijk ook nog een vers pepertje toevoegen.
Nicole zegt
Voor hoeveel personen is het gerecht?
Frank Beekwilder zegt
Hi Nicole, het recept is voor 4 personen. Heb je het al gemaakt? Ik hoor graag wat je ervan vindt!
Malou zegt
Wij hebben dit net gegeten en het was heerlijk! Tip: nog een flinke kneep limoensap in de saus. Ik heb de groentes gegarneerd met pinda’s en wat fijngehakt gekookt ei (ik had er nog maar een). Ik ga dit vaker maken!
Frank Beekwilder zegt
Goeie Malou, lijkt me inderdaad lekker nog een fris citrussmaakje.
Chantal zegt
Dit recept is echt geweldig. Een maandje geleden voor het eerst gemaakt en sinds dien staat het bijna iedere week wel op het menu.
Myriam zegt
Yes 🙂 Heel leuk om te horen en ben ik het helemaal mee eens!
Willeke zegt
Heerlijk gegeten! En wat een satesaus zeg! Niet laf. En de smaak explodeert in je mond! En yes! Eindelijk een satesaus zonder koemelk..Ik ben superallergisch voor koeienmelk en melkproducten .Dank je wel Frank voor dit heerlijke veganrecept!
Frank Beekwilder zegt
Ok dan! Leuk om te horen Willeke. At laatst ‘per ongeluk’ bij iemand weer eens satésaus uit een potje, dan weet je weer waarom je het zelf wilt maken 🙂
Willeke zegt
Precies! Nee nooit meer uit n potje!