Myriam en ik zijn steeds op zoek naar lekkere recepten om eten te maken met een lage GL. Het is beter voor iedereen om bloedsuikerpieken te voorkomen, maar wij letten er extra op omdat op deze manier eten het beste is om de symptomen van Myriam’s PCOS tegen te gaan.
Mexican is bless!
Over het algemeen helpt het om weinig brood, pasta, rijst en aardappels te eten (relatief snelle koolhydraten) en wel veel (vezelrijke) groenten en peulvruchten. De Mexicaanse keuken leent zich erg goed voor deze manier van eten. Als je de hoeveelheid rijst beperkt die je eet, en een ‘salad bowl’ neemt in plaats van een burrito (in deze salade zitten de ingrediënten van de burrito, maar dus niet de tortilla die weer gemaakt is van bloem en in het rijtje ‘brood’ past), dan kun je de heerlijkste dingen eten die ook nog goed voor je zijn. Bonen, groente, avocado; het komt allemaal in ruime mate voor in Mexicaanse keuken, en samen met verschillende kruiden zoals koriander en tijm, limoensap en pittige peppers zijn er veel heerlijke smaken.
Hoe maak je jouw eigen Mexicaanse Tomatillo Salsa?
Niet lang geleden waren we bij het nieuwe Mexicaanse restaurant Salsa Shop waar ze er zeker wat van kunnen, en toen vertelde ik ook dat we graag het eten van Tomatillo in Amsterdam eten. Ik was in ieder geval geïnspireerd om zelf Mexicaans te maken, en met name de salsa’s van zowel Tomatillo en Salsa Shop smaakten naar meer. Ik dacht sowieso aan speciale pepers, en zoekend naar gerookte chipotle pepers kwam ik bij Westland Peppers terecht. Yes! Een webshop vol verse en gedroogde pepers, zo vanuit het Westland verstuurd dus de volgende dag in huis. En niet alleen maar pepers, maar ook kant en klare sauzen, peper ‘hulpmiddelen’ (een Jalapeno Popper Pan anyone? Nog nooit van gehoord maar ziet er grappig uit) en andere vers producten zoals… de Tomatillo!
Tomatillo = Mexicaanse tomaat?
Nou bijna. Ik had er nooit over nagedacht, maar een van onze favo Mexicaanse restaurants ontleent zijn naam aan een vrucht. Deze is verre familie van de tomaat, heeft stevig vruchtvlees en een licht zurige smaak. Een mooie basis om zelf smaken aan toe te voegen en een salsa van te maken! Raymond van Westland Peppers was zo vriendelijk om een doosje tomatillo’s en wat soorten pepers toe te sturen. Jammer genoeg geen gerookte peper-variant, maar wel ‘gewone’ gedroogde chipotles. Om een wat rokerige smaak te krijgen, besloot ik de tomatillos onder de grill te roosteren, zoals je ook met een aubergine doet als je baba ganoush maakt. Samen met wat ui, zout en de pepers heb ik een lekkere fris pittige salsa gemaakt. Aanrader! Nu nog met de pepers een echte hete saus maken 🙂
Wat jij?
Heb jij iets lekker gemaakt met een tomatillo? Of met gedroogde Chipotle pepers? Deel het met ons in de reacties!
- 500 gram tomatillos
- 3 tot 4 chipotle chilipepers, zaadjes en steel verwijderd
- 2 middelgrote uien
- Halve bol knoflook, met vel
- 1 theelepel zout
- Haal de omhulsels van de tomatillos en was ze onder de kraan (ze plakken!)
- Snij de tomatillos doormidden en leg ze met de snijkant naar beneden op een ingevette bakplaat
- Snij ook de uien door en leg ze tussen de tomatillos op de bakplaat
- Leg de knoflook ook op de bakplaat
- Plaats de bakplaat vlak onder de grill in de oven en grill alles gedurende 10 minuten, totdat de tomatillos licht gaan blakeren
- Haal de bakplaat uit de oven en laat iets afkoelen. Doe de tomatillos in de keukenmachine.
- Knijp de geroosterde knoflooktenen uit en voeg toe
- Snij de pepers fijn en voeg ook deze toe
- Laat de keukenmachine draaien totdat de ingrediënten fijn zijn
- Snij de uien in grove stuken en doe ze in de keukenmachine
- Puls een paar keer zodat de uien enigszins grof blijven en de salsa bite houdt
- Voeg het zout toe en proef
- Voeg eventueel wat rijststroop of een ander zoetmiddel toe als de smaak te zuur is
- Het lekkerste is deze salsa een of meerdere dagen van tevoren te maken zodat de smaken goed in kunnen trekken
vercammen johan zegt
kun je deze salsa ook langer bewaren of invriezen ?
Frank Beekwilder zegt
Hi Johan, goeie vraag: ik heb de salsa zelf bewaard in de koelkast, dat kan maximaal een week. Invriezen is een goed idee, dat zal zeker ook werken.
Carine zegt
Dag Frank,
Ik was even aan het surfen op tomatillo’s en kom op jullie site terecht. Mag ik een kleine correctie maken in de tekst. Tomatillo is geen familie, ook niet heel ver van de tomaten. Foutief wordt ze soms de groene tomaat genoemd, maar is dus compleet fout. Tomatillo = physalis ixocarpa (de grootste versie van de physalis) en tomaat = solanum lycopersicum.
Wel is het zo dat de tomatillo een nachtschadegroente is, zoals ook bv de tomaat, aubergine, okra, paprika, peper en de aardappel.
Groetjes carine