Hollandse pot
Al een hele tijd hebben wij eigenlijk geen echte Hollandse pot meer gegeten. Want eerlijk gezegd vond ik dan altijd de worst het lekkerste. Nu zijn er ook vegetarische ‘rookworsten’. Best grappig om eens te proberen maar komt toch nog niet helemaal in de buurt van de echte rookworst. Maar het werd dus wel weer eens tijd om iets uit onze eigen Nederlandse keuken te eten en dat werd deze gezonde, vegan boerenkool. We hebben de worst gewoon achterwege gelaten en de boerenkool gegeten met tempé.
Minder aardappel meer groenten
Om het gerecht nog iets gezonder te maken heb ik de helft van de aardappels vervangen door knolselderij. Je zou denk ik eventueel alle aardappel kunnen vervangen met knolselderij maar ik vind dat de aardappels ook wel een bepaalde structuur geven en zorgen dat het goed vermengt.
Tempé in plaats van vlees
Of soja gezond is wordt veel over gezegd. Ik probeer zoveel mogelijk ongefermenteerde soja te vermijden maar eet wel gefermenteerde soja. Tempé is een voorbeeld van gefermenteerde soja. Doordat het gefermenteerd is, is het een vast blok dat je in plakjes en of stukjes kunt snijden
Hoe bereid je tempé?
Tempé heeft van zichzelf weinig smaak dus het is belangrijk dat je de tempé goed marineert. Het liefst een dag van te voren zodat de verschillende smaken er goed in kunnen trekken. Je kunt de tempé bijvoorbeeld marineren met tomatenketchup, sesamolie, sojasaus en hier zelf extra ingrediënten aan toevoegen zoals sambal, fijn gesneden ui of knoflook.
- 2 eetlepels sesamolie
- 4 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels tomatenketchup
- 2 theelepels sambal
- ½ theelepel gerookte paprikapoeder
- ½ knolselderij
- 4 aardappels
- 150 gram boerenkool
- 1 sjalotje
- 1 knoflookteen
- Peper en zout
- Eventueel beetje rijstroom
- 150 gram tempé
- Meng de ingrediënten voor marinade
- Snij de tempé in stukjes en schenk de marinade erover heen. Zet het bakje apart in de koelkast. Laat het een paar uur of het liefst een nacht marineren
- Schil en snij de aardappels en knolselderij in stukken en zet in een pan met water en laat zachtjes 10-15 minuten koken
- Fruit een uitje en knoflook in een pan met een beetje olie
- Voeg de boerenkool aan de aardappelen en knolselderij toe en laat nog 10 minuten koken
- Bak ondertussen de tempé aan beide kanten krokant.
- Giet water af van de boerenkool en aardappels, laat een klein laagje over en stamp samen met de ui en knoflook door elkaar. Voeg eventueel beetje extra water of rijstroom toe als het niet smeuïg genoeg wordt.
- Roer de stukjes tempé erdoorheen en je boerenkool is klaar om te serveren
Geef een reactie