Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Recept: Gezonde, vegan boerenkool met tempé

Door Myriam Reageer

Boerenkool met knolselderij, aardappel en tempé

Gezond en vegan alternatief: Boerenkool met knolselderij, aardappel en tempé

 

Hollandse pot

Al een hele tijd hebben wij eigenlijk geen echte Hollandse pot meer gegeten. Want eerlijk gezegd vond ik dan altijd de worst het lekkerste. Nu zijn er ook vegetarische ‘rookworsten’. Best grappig om eens te proberen maar komt toch nog niet helemaal in de buurt van de echte rookworst. Maar het werd dus wel weer eens tijd om iets uit onze eigen Nederlandse keuken te eten en dat werd deze gezonde, vegan boerenkool. We hebben de worst gewoon achterwege gelaten en de boerenkool gegeten met tempé.

Minder aardappel meer groenten

Om het gerecht nog iets gezonder te maken heb ik de helft van de aardappels vervangen door knolselderij. Je zou denk ik eventueel alle aardappel kunnen vervangen met knolselderij maar ik vind dat de aardappels ook wel een bepaalde structuur geven en zorgen dat het goed vermengt.

Tempé in plaats van vlees

Of soja gezond is wordt veel over gezegd. Ik probeer zoveel mogelijk ongefermenteerde soja te vermijden maar eet wel gefermenteerde soja. Tempé is een voorbeeld van gefermenteerde soja. Doordat het gefermenteerd is, is het een vast blok dat je in plakjes en of stukjes kunt snijden

Hoe bereid je tempé?

Tempé heeft van zichzelf weinig smaak dus het is belangrijk dat je de tempé goed marineert. Het liefst een dag van te voren zodat de verschillende smaken er goed in kunnen trekken. Je kunt de tempé bijvoorbeeld marineren met tomatenketchup, sesamolie, sojasaus en hier zelf extra ingrediënten aan toevoegen zoals sambal, fijn gesneden ui of knoflook.

Recept: Gezonde, vegan boerenkool met ... tempé
 
Print
Prep
10 minuten
Koken
25 minuten
Totaal
35 minuten
 
Aantal personen: 2 personen
Ingrediënten
Marinade tempé
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 2 theelepels sambal
  • ½ theelepel gerookte paprikapoeder
Boerenkool
  • ½ knolselderij
  • 4 aardappels
  • 150 gram boerenkool
  • 1 sjalotje
  • 1 knoflookteen
  • Peper en zout
  • Eventueel beetje rijstroom
  • 150 gram tempé
Instructies
Tempé en marinade (liefst aantal uur laten marineren)
  1. Meng de ingrediënten voor marinade
  2. Snij de tempé in stukjes en schenk de marinade erover heen. Zet het bakje apart in de koelkast. Laat het een paar uur of het liefst een nacht marineren
Boerenkool
  1. Schil en snij de aardappels en knolselderij in stukken en zet in een pan met water en laat zachtjes 10-15 minuten koken
  2. Fruit een uitje en knoflook in een pan met een beetje olie
  3. Voeg de boerenkool aan de aardappelen en knolselderij toe en laat nog 10 minuten koken
  4. Bak ondertussen de tempé aan beide kanten krokant.
  5. Giet water af van de boerenkool en aardappels, laat een klein laagje over en stamp samen met de ui en knoflook door elkaar. Voeg eventueel beetje extra water of rijstroom toe als het niet smeuïg genoeg wordt.
  6. Roer de stukjes tempé erdoorheen en je boerenkool is klaar om te serveren
3.2.1269

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Diner, Recept

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Recept: Baba Ghanoush oftewel aubergine dip
Recept: Veggieburger makkelijk zelf gemaakt »

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....