Ik ben ontspoort
Na het paasweekend realiseerde ik me weer eens heel duidelijk hoeveel verschil het eten van de juiste dingen (of niet) maakt. Na een gezellig weekend bij mijn ouders, en daarna ook nog een leuk bezoek aan Myriam’s ouders hadden we in ieder geval genoeg gegeten. Gezonde dingen, maar jammer genoeg ook aardig wat brood, patatjes bij het eten in een restaurant en zoete zaken zoals chocola, tulband en paasbrood. Lekker op het moment zelf, een stuk minder de dag(en) erna. Myriam en ik lagen er echt af op dinsdag: moeite met opstaan, weinig energie overdag en eigenlijk ook nog steeds zin om meer te eten.
Rehab
Tijd om even in te grijpen dus. Havermout als ontbijt is altijd een goed begin. Een grote salade met van alles en nog wat erin als lunch (met als basis lekkere bonen). En als diner lichte gerechten die makkelijk te verteren zijn en je energie geven. Niet teveel koolhydraten uit (graffineerde) zetmelen dus.
Blij met gevulde aubergine met pittige linzen!
Een perfect gerecht is deze gevulde aubergine met pittige linzen. In tegenstelling tot de bonen in de lunchsalade hoeven linzen niet te weken. Je kookt ze in ongeveer een kwartier gaar en je kunt eten. Dat maakt linzen niet alleen tot een heel voedzaam onderdeel van je avondeten, maar ze zijn ook lekker snel klaar. En ik maak altijd een ruime hoeveelheid, je kunt ze in de koelkast makkelijk een paar dagen bewaren en ze zijn ook heerlijk door je salade bij de lunch de volgende dag!
Herkenbaar? Wat is jouw lekkere lichte maar voedzame avondmaaltijd? Suggesties voor gerechten zijn welkom, als er een hele lekkere bijzit zet ik m op de site!
- 4 aubergines
- 2 uien, gesneden
- 4 tenen knoflook, fijngesneden of geperst
- 1 pittige rode peper (ik gebruikte 2 kleine rode peppertjes van de toko, veel lekkerder dan de doorgaans niet hete pepers in de supermarkt!)
- 4 cm verse gember, fijngeraspt
- 2 theelepels gemalen koriander
- 2 theelepels gemalen komijn (van zowel de koriander als de komijn heb ik de hele zaden, plet die in een vijzel en je hebt nóg meer smaak)
- 75 gram gemalen kokos
- Sap van een halve citroen
- 150 gram groene linzen
- 4 tomaten, in blokjes gesneden
- 2 eetlepels kokosolie
- Snij de aubergines doormidden (met behoud van het steeltje) en snij ze in de lengte 3 of 4 keer goed in, maar niet door de schil
- Maal in de keukenmachine de ui, knoflook, peper, gember, koriander, komijn, kokos, citroensap en 3 eetlepels water fijn (kan eventueel ook met een staafmixer)
- Verhit de kokosolie in een hapjespan met deksel en bak de kruidenpasta een paar minuten aan
- Vul de inkepingen van de aubergines met ongeveer de helft van het mengsel. Leg ze in de pan op de rest van de kruidenpasta, bestrooi ze met zout en voeg een half kopje water toe. Laat een kwartier stoven met het deksel op de pan
- Kook ondertussen de linzen beetgaar
- Haal de aubergines uit de pan. Voeg de linzen toe aan het kruidenmengsel en verwarm kort door.Proef af op peper en zout
- Leg de aubergines op borden en verdeel de linzen erover
- Bestrooi met de tomaatblokjes
Miranda zegt
Ik kiem mijn linzen en bonen. Makkelijk zelf te doen en volgens mij NOG gezonder. Ik stoom ze ter verdere verwerking in een salade of iets anders. Voordeel: gekiemde linzen en bonen hebben een kortere bereidings(stoom)tijd dan wanneer je ze moet weken en koken 🙂
Frank Beekwilder zegt
Hoi Miranda, klinkt interessant! Ik eet wel zo nu en dan kiemen zoals bv die van alfalfa of radijs, maar die koop ik meestal in de natuurvoedingswinkel. Hoe gaat het kiemen in zn werk? En hoeveel korter stoom of kook je dan met name de gekiemde bonen?
Miranda zegt
‘Easy does it’ bij het kweken van kiemen (het is zelfs makkelijker dan het kopen van voorgekweekte kiemen in de winkel, haha). Je laat dat wat je wilt kiemen voorweken voor een aantal uur en dan zet je het omgekeerd in een pot met een gaas ervoor zodat het water kan weglopen. Vervolgens twee keer per dag spoelen en dat is alles wat ze nodig hebben om te gaan spruiten (kijk bijvoorbeeld eens op http://www.depeuleschil.nl/thuiskiemen).
Al naar gelang wat je spruit heb je binnen 3-11 dagen oogst! Je kunt alles een paar dagen in de koelkast bewaren. Ik kiem alles van alfalfa, tot tauge, maar ook verschillende soorten erwten, verschillende soorten linzen, adukibonen, radijs/sango, rode kool, prei, fenegriek en broccoli (en dan heb ik af en toe ook nog rucola, tuinkers en mosterd, maar dat laat ik groeien op een keukenpapiertje). Het is echt veel goedkoper dan in de (natuurvoedings)winkel! Voor bepaalde soorten koop ik speciale kiemzaden, maar met bonen, linzen en erwten haal ik prima resultaten door de gedroogde varianten te gebruiken zoals je die ook voor reguliere bereiding in de winkel koopt.
In ieder geval: bepaalde kiemen eet je dus rauw, maar bij bonen, erwten en linzen is verhitting gewenst. Ik stoom ze ongeveer 10 minuten. Erwten en bonen blijven dan lekker crunchy en de linzen worden wat zachter. Je kunt ze volgens mij ook voor een aantal minuten koken of bakken/wokken!
Frank Beekwilder zegt
Yes, super leuk! Ik ga het proberen, lekker en makkelijk inderdaad, bedankt voor de tip 🙂
Miranda zegt
Mooi dat ik je enthousiast heb gekregen 😀 Mocht je er echt aan beginnen en tegen dingen aanlopen dan help ik je graag verder. Ik kiem overigens met potten van eschenfelder. Er zijn ook (plastic) kiemtorens verkrijgbaar, maar daar had ik minder goede resultaten mee. Verder gaat er altijd een theedoek over de potten (in het donker gaat het kiemen beter) en staan ze niet te dicht bij het raam in verband met temperatuur.
Frank Beekwilder zegt
Hi Miranda, wilde ik je nog melden: dat kiemen, dat gaat als een trein. Net weer lekkere broccoli sprouts gekweekt, top voor bij/op alles ongeveer! Bedankt voor je tips, het heeft geholpen. Ik ga er nog een keer een post over schrijven 🙂
Miranda zegt
Leuk zeg, dat jullie aan het kiemen zijn en fijn dat het allemaal zo goed gaat en bevalt. Gelukkig heb ik dus niet teveel gezegd 😉
Ik kiem ook nog steeds met veel plezier en geniet elke dag wel van een portie kiemen, rauw of gestoomd, maar net hoe het uitkomt. Broccoli heb ik al een tijdje niet meer ‘gekweekt’, maar dat ga ik binnenkort zeker weer eens doen. Kiemen als alfalfa en broccoli kun je ook makkelijk door de slowjuicer halen (mocht je er een hebben dan, of anders een sapcentrifuge). Ik zie uit naar je blogpost!
sunny mama zegt
Heel herkenbaar. Ook wij eten nagenoeg geen geraffineerde suikers meer. Soms laten we ons verleiden tot een gebakje. ½ uurtje later = compleet futloos.
Die aubergine met linzen ziet er heerlijk uit. Dank voor het recept. Enneuh, die tips over ontkiemen zijn mooi meegenomen. Ga ik ook een keer proberen!
Frank Beekwilder zegt
Leuke reactie, thanks! Ja ik laat me er zeker ook nog wel eens verleiden door zoetigheden, maar alles met (steeds meer) mate. Ja kiemen doe ik ondertussen heel regelmatig, past in het rijtje lekker-makkelijk-snel 🙂
Mooi blog heb je!
Groetjes Frank