Wat te doen als je niet-vegetariërs te eten krijgt? Frank en ik pakken er dan vaak één van de kookboeken van Yotam Ottolenghi erbij. Voor veel van zijn recepten zijn groenten, peulvruchten en granen de basis en hij maakt geen gebruik van vlees of visvervangers. Een ideale manier om je gasten te laten zien dat gerechten op basis van alleen groenten heerlijk zijn en je je stukje vlees echt niet hoeft te missen.
De magie van kruiden
Hij maakt in zijn recepten gebruik van veel verschillende kruiden. Ook met kruiden(mixen) waar wij nog nooit mee gekookt hadden zoals za’atar en sumac. Wat sommige een nadeel vinden is dat hij met heel erg veel ingrediënten kookt maar wanneer je veel basisingrediënten in huis hebt valt het reuze mee en de recepten zijn niet moeilijk om te bereiden.
Wat is beter: quinoa of couscous?
Deze quinoa salade is gebaseerd op de groene couscous salade van Ottolenghi. Ik heb gekozen om quinoa te gebruiken omdat dit rijk is aan voedingsvezels wat goed is voor de darmwerking en spijsvertering. Quinoa heeft ook een erg hoog eiwitgehalte. Hoger dan bijvoorbeeld pasta, rijst, bulghur of couscous en het is ook nog eens glutenvrij want quinoa is geen graansoort, hoewel het dus wel geserveerd wordt in plaats van een graan.
Ook heeft het een lage glycemische index, het geeft je langer energie en zorgt voor minder aanmaak van lichaamsvet. De suikerbestanddelen van de koolhydraten worden door de lage glycemische index geleidelijk afgegeven aan de bloedbaan. Zo schommelt je bloedsuikerspiegel dus veel minder .
- 150 g quinoa
- 1 ui in dunne ringen
- halve venkel in stukjes gesneden
- 1 eetl. olijfolie
- ¼ theel. zout
- ¼ theel gemalen komijnzaad
- 50 g ongezouten pistachenoten, gedopt, geroosterd en fijngehakt
- 3 bosuien in dunne ringen
- 1 verse groene peper, in dunne ringetjes
- 75 g rucola, fijngehakt
- Was eerste de quinoa goed door de zaden onder water te zetten en goed door je handen te wrijven (dit is om een bittere / zeepachtige smaak te voorkomen).
- Zet op met 2x zoveel water met zout of groentebouillon.
- Breng aan de kook en laat 10 minuten rustig doorkoken.
- Zet het vuur uit en laat daarna nog minstens 10 minuten met afgesloten deksel staan.
- Bak de ui glazig in een pan en voeg de venkel toe en laat nog ongeveer 3 minuten meebakken. Meng het zout en komijn erdoor heen en laat afkoelen.
- Rooster de pistachenoten in een koekenpan.
- 20 g peterselie
- 20 g koriander
- 2 eetl. gehakte dragon
- 2 eetl. gehakte dille
- 2 eetl. gesnipperde munt
- sap van een halve citroen
- 1 dl olijfolie
- De kruidenpasta maak je door alle kruiden met elkaar in een blender glad te pureren.
- Roer de kruidenpasta door de quinoa.
- Voeg de ui met venkel, de bosui, groene peper, rucola en pitachenoten toe en je salade is klaar om te eten!
Marije zegt
Quinoa wordt vaak vergeleken met couscous qua gebruik in maaltijden. Maar waarom niet met gierst? Dat is ook geen graan en kan je op dezelfde manier bereiden. En ik meen dat het dus ook gluten-vrij is?
Ik kom het weinig tegen in recepten, en vraag me af waarom…hebben jullie een idee?
Myriam zegt
Hi Marije,
Gierst is zeker een graansoort dat ook in het rijtje thuis hoort maar ik zou het zelf eerder vergelijken met rijst. Het heeft een iets stevigere structuur als je het vergelijkt met quinoa en ook qua smaak is het wat meer aanwezig.
Gierst is inderdaad wel ook glutenvrij.
Je kunt quinoa in dit soort gerechten dus prima vervangen door gierst.
Groetjes,
Myriam
Jos Belt zegt
Beste Myriam, begrijp ik goed dat dit recept lauwwarm tot warm wordt opgediend? Ik wil dit combineren met de gevulde portobello’s van Yotam uit Plenty. Past dit of worden de smaken te veel en te complex?
Myriam zegt
Hi Jos, Dat klopt, je kunt de salade lauwwarm of ook koud serveren. (voor deze tijd van het jaar vind ik lauwwarm zelf lekkerder)
Ik denk dat de salade juist heel goed samen gaat met de gevulde portobello’s.. Volgens Ottolenghi kun je niet te veel smaken bij elkaar hebben :).
Dus klinkt goed, alvast smakelijk eten.
Groetjes, Myriam
Irene zegt
Heel lekker. Gebruik je het citroensap en de olijfolie in de blender om de kruiden tot een ‘sausje’ te maken?
Myriam zegt
Ja klopt. Ik heb een heel handige kleine glazen beker die op mijn keukenmachine kan maar met een staafmixer kan het ook.