Eind vorig jaar ben ik twee weken naar Nepal geweest om daar vrijwilligers werk te doen namens de stichting Handen voor Tanden. Tijdens deze weken kregen we elke avond en soms ook in de middag Dal Bath, een Nepalees linzen gerecht. Na deze twee weken was ik nog steeds niet op uitgekeken en gelukkig maar want het is een erg gezond gerecht.
Linzen worden eigenlijk in Nederland maar heel erg weinig gegeten erg zonde want ze zijn erg voedzaam en lekker. Linzen zijn geen groenten maar peulvruchten. Net zoals alle peulvruchten zijn ze rijk aan vezels en zitten vol met vitamine en mineralen, zoals vitamine b, kalium, natrium, fosfor, magnesium ijzer en zink.
Het belang van linzen (voor vegetariërs)
De combinatie van rijst met linzen is ideaal voor vegetariërs omdat de eiwitten die in de rijst ontbreken worden aangevuld door de linzen. Eiwitten heeft je lichaam nodig om aminozuren aan te maken en die zijn nodig om je lichaam te laten functioneren.
Sommige eiwitten kan het lichaam zelf aan maken en ander moet je uit je voeding halen. Deze heten essentiële aminozuren. Alleen vlees en soja bevatten complete eiwitten. De combinatie rijst en linzen zorgt ook voor een compleet eiwit.
Linzen hoeven niet zoals bij kikkererwten het geval is uren te weken maar 1 uur is voldoende om de verteerbaarheid te verhogen.
- zilvervlies rijst
- 3 kardemonpeulen
- 250 gram zwarte of gele linzen
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 3 cm gember
- 1 theelepel kurkuma
- ½ courgette
- 1 eetlepel komijnzaad
- 1 klein pepertje
- 1 theelepel garam massal
- 1 tomaat
- zout
- (kokos)olie
- 200 ml soja yoghurt (let op geen vanille)
- 1 knoflookteen
- wart komkommer
- Was de linzen en laat ze een uur weken en daarna uitlekken.
- Snij de uit fijn, en bak deze samen met de knoflook en fijngesnipperde gember in de pan met twee eetlepels kokosolie.
- Voeg de kurkuma en de geweekte linzen toe en laat ze drie minuten meekoken op laag vuur. Voeg water toe zodat alles onder water staat, voeg zout naar smaak toe
- Zet het vuur hoog en laat het mengsel koken.
- Schep eventueel het opkomende schuim uit de pan.
- Laat de linzen zachtjes pruttelen tot ze gaar zijn.
- Kook de rijst samen met de kardemonpeulen.
- Bak ondertussen de courgette in een pan met twee eetlepels kokosolie, het komijnzaad, eventueel pepertje en de garam masala
- Voeg als alles gaar is in de laatste minuut de tomaat toe.
- Voeg alles toe aan de linzen en laat nog 3 minuten doorkoken.
- Raita is een yoghurt saus voor bij de linzen. Pers de knoflook en rasp de komkommer
- Voeg dit toe aan de yoghurt en meng met zout en peper.
- Serveer de linzen samen met de rijst en de yoghurtsaus.
wij hebben net dit lekkere gezonde gerecht gegeten! heerlijk vooral met de raita erbij die zachtheid geeft aan de kruiden.
Super leuk te horen dat je het recept geprobeerd hebt en lekker vond 🙂
Was weer een heerlijk recept van jullie site! kindjes (1 en 3) vonden het ook heel lekker 🙂
Ha die Myriam, wat een enorme aangename verrassing toen ik een Dal Bhat recept opspeurde en toen las dat jij als vrijwilliger mee was gegaan naar Nepal met Handen voor Tanden…. Nu ja, wat een toeval.
Recept inkopen vanochtend gedaan en nu staat de linzensoep te pruttelen, ruikt heerlijk en een koks-proefje smaakt ook dito! Alles voor Geertje over om die eens heerlijk te verrassen op haar verjaardag vandaag!
Leuk dit hoor, wist niets van jouw boekje, ga maar eens aanschaffen. Ga je verder goed,
Groeten,
Arie
Hee Arie, Wat ontzettend leuk dat je een berichtje stuurt. Geertje vertelde dinsdag al dat je het recept was tegengekomen (we lagen met de hele familie in de tandartsstoel :))
Super leuk dat je het ook gemaakt hebt. En feliciteer Geertje van mij.
Groetjes, Myriam