Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Nepalese Dal Bath met linzen

Door Myriam 4 Reacties

Linzen Dal Bath

Linzen als basis voor het Nepalese gerecht Dal Bath

Eind vorig jaar ben ik twee weken naar Nepal geweest om daar vrijwilligers werk te doen namens de stichting Handen voor Tanden. Tijdens deze weken kregen we elke avond en soms ook in de middag Dal Bath, een Nepalees linzen gerecht. Na deze twee weken was ik nog steeds niet op uitgekeken en gelukkig maar want het is een erg gezond gerecht.

Linzen worden eigenlijk in Nederland maar heel erg weinig gegeten erg zonde want ze zijn erg voedzaam en lekker. Linzen zijn geen groenten maar peulvruchten. Net zoals alle peulvruchten zijn ze rijk aan vezels en zitten vol met vitamine en mineralen, zoals vitamine b, kalium, natrium, fosfor, magnesium ijzer en zink.

Het belang van linzen (voor vegetariërs)

De combinatie van rijst met linzen is ideaal voor vegetariërs omdat de eiwitten die in de rijst ontbreken worden aangevuld door de linzen. Eiwitten heeft je lichaam nodig om aminozuren aan te maken en die zijn nodig om je lichaam te laten functioneren.

Sommige eiwitten kan het lichaam zelf aan maken en ander moet je uit je voeding halen. Deze heten essentiële aminozuren. Alleen vlees en soja bevatten complete eiwitten. De combinatie rijst en linzen zorgt ook voor een compleet eiwit.

Linzen hoeven niet zoals bij kikkererwten het geval is uren te weken maar 1 uur is voldoende om de verteerbaarheid te verhogen.

Nepalese Dal Bath met linzen
 
Print
Auteur: Healthy Vega
Aantal personen: 4
Ingrediënten
  • zilvervlies rijst
  • 3 kardemonpeulen
  • 250 gram zwarte of gele linzen
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 theelepel kurkuma
  • ½ courgette
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 klein pepertje
  • 1 theelepel garam massal
  • 1 tomaat
  • zout
  • (kokos)olie
  • 200 ml soja yoghurt (let op geen vanille)
  • 1 knoflookteen
  • wart komkommer
Instructies
  1. Was de linzen en laat ze een uur weken en daarna uitlekken.
  2. Snij de uit fijn, en bak deze samen met de knoflook en fijngesnipperde gember in de pan met twee eetlepels kokosolie.
  3. Voeg de kurkuma en de geweekte linzen toe en laat ze drie minuten meekoken op laag vuur. Voeg water toe zodat alles onder water staat, voeg zout naar smaak toe
  4. Zet het vuur hoog en laat het mengsel koken.
  5. Schep eventueel het opkomende schuim uit de pan.
  6. Laat de linzen zachtjes pruttelen tot ze gaar zijn.
  7. Kook de rijst samen met de kardemonpeulen.
  8. Bak ondertussen de courgette in een pan met twee eetlepels kokosolie, het komijnzaad, eventueel pepertje en de garam masala
  9. Voeg als alles gaar is in de laatste minuut de tomaat toe.
  10. Voeg alles toe aan de linzen en laat nog 3 minuten doorkoken.
  11. Raita is een yoghurt saus voor bij de linzen. Pers de knoflook en rasp de komkommer
  12. Voeg dit toe aan de yoghurt en meng met zout en peper.
  13. Serveer de linzen samen met de rijst en de yoghurtsaus.
3.2.2807

 

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Diner, Recept Tags: Voeding en Gezondheid

Over Myriam

Hi, ik ben Myriam! Gezond én lekker koken en bakken is mijn passie. Ik ben auteur van oa Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies.

Vind me op Instagram of Facebook.

« Zondags ontbijt met kokosmelk en chiazaad
Amandelpasta – vegetarisch broodbeleg »

Reacties

  1. Mia zegt

    25/08/2013 om 14:42

    wij hebben net dit lekkere gezonde gerecht gegeten! heerlijk vooral met de raita erbij die zachtheid geeft aan de kruiden.

    Beantwoorden
    • Myriam Koning zegt

      25/08/2013 om 16:01

      Super leuk te horen dat je het recept geprobeerd hebt en lekker vond 🙂

      Beantwoorden
  2. Irene zegt

    11/08/2014 om 14:21

    Was weer een heerlijk recept van jullie site! kindjes (1 en 3) vonden het ook heel lekker 🙂

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....