Soms heb je gewoon heel erg zin in fastfood, zoiets als pizza. Natuurlijk eet ik zeker wel eens een gewone pizza maar wanneer je echt geen gluten kunt verdragen of super gezond bezig bent is deze gezonde pizza een heel erg goed alternatief.
Bloemkool, veelzijdiger dan je denkt.
Ik heb de laatste tijd echt de veelzijdigheid van bloemkool ontdekt. Ik vond het vroeger altijd een beetje een saaie groente maar je kunt er echt veel kanten mee op. Ik gebruik het als broodbeleg en vorige week poste ik een recept waar ik bloemkool als rijstvervanger gebruikte. En nu: je kunt bloemkool zelfs gebruiken om er een pizzabodem mee te maken.
- halve bloemkool, geraspt
- 100 gram amandelmeel
- 4 eetlepel lijnzaad met 12 eetlepels water (dit vervangt 4 eieren)
- 4 eetlepels edelgist
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel rozemarijn
- 1 theelepel knoflookpoeder
- peper
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maal het lijnzaad fijn in een blender of keukenmachine en voeg water toe.
- Laat het even staan zodat het lijnzaad het water opneemt en een dikke massa vormt.
- Rasp de halve bloemkool fijn tot kleine korrels.
- Voeg alle ingrediënten voor het deeg samen in een kom en meng door elkaar heen.
- Het deeg voelt licht plakkerig aan maar moet wel een geheel vormen.
- Maak van het deeg 6 ballen en druk deze plat op een bakplaat. Druk de randjes eventueel iets omhoog.
- Bak de bodem 10 minuten voor in de oven, nog zonder saus en beleg.
- Maak ondertussen de tomatensaus in de keukenmachine door alle ingrediënten bij elkaar te voegen en te mixen.
- Haal de pizzabodems uit de oven en doe er een beetje tomatensaus op.
- Verdeel de saus gelijkmatig met de achterkant van een lepel. Beleg de pizza vervolgens met de toppings.
- Plaats de bakplaat met de pizza's terug de oven in voor nog eens 10 tot 15 minuten.
Pizza tomatensaus
– 1 blik tomaten
– 1 tomaat
– 1 eetlepel oregano
– 1 eetlepel fijn gesneden basilicum
– 1 knoflookteen
– 1 theelepel zout
Qua toppings kun je zelf alles bedenken wat je lekker vindt.. Wij hebben er drie belegd met courgette, olijven, paprika, beetje vegan kaas en rucola. De ander met tomaat, champignons, ui, paprika, vegan kaas en rucola.
Mjam! Natuurlijk iets anders maar net zo lekker als gewone pizza en geen opgeblazen gevoel na het eten 🙂
Kim Godschalk zegt
Ziet er goed uit!!
Claudia van den Elsen zegt
Grappig idee. Ga ik zeker een keer proberen 🙂
Simone Heeremans zegt
De bloemkool is van alle markten thuis! Leuk 🙂
Sabina van der Hoeven zegt
Maak je deze lekkere en gezonde rakker morgen voor mij?
Healthy Vega zegt
Als jij weet of je alleen een peulenallergie hebt en geen noten dan wel.
Sabina van der Hoeven zegt
Oh nee, dan kan het niet helaas! Gezond eten is voor jullie ‘peanuts.’ Maar voor mij niet haha
Healthy Vega zegt
Je kunt het ook met speltmeel maken, als je wel gluten kunt verdragen maar geen noten.
Sabina van der Hoeven zegt
Nice!
corrie zegt
Ziet er goed uit !,Ga ik deze week maken ! thanks !
Corrie Dris Drissen zegt
Edelgist ? Is dat iets speciaals ! Healthy Vega? Wil de pizza deze week gaan maken ,grappig recept !
Healthy Vega zegt
Hi Corrie, Edelgist wordt in de vegetarische keuken vaak gebruikt als kaasvervanger. Het heeft namelijk een smaak die vergelijkbaar is met parmezaanse kaas. Daarnaast heel erg gezond omdat het veel vitamine B bevat. Je kunt de edelgist kopen bij de meeste natuurwinkels. Je kunt het ook weglaten mocht je het niet in huis hebben.
Lis zegt
“: ff wachten … Gezonde Pizza!! – http://t.co/LSbDwmveOv #recept #pizza #gezond http://t.co/AAeC3AI1YG”
Erika zegt
Heb je een gezonde en kidsproof tip voor vervanging van de tomaten saus, onze dochter 3 jarige dochter krijgt buikpijn en exceem van tomaat (eigenlijk wil ze niets wat met de nachtschade fam. te maken heeft eten).
Erika
Myriam zegt
Hi Erika, Ik weet niet of je dochter olijven lekker vindt maar anders kun je en tapenade maken met olijven, een beetje olijfolie en bijvoorbeeld een beetje pijnboompitjes. Ons neefje vind deze variatie in ieder geval erg lekker.
Romy zegt
hoi!
ik heb deze net getest. Valt nogal snel uit elkaar; meer lijnzaad bij doen dan?
Hoe dik maak je de bodems?
Kan je de edelgist ook weglaten/vervangen?
Bedankt alvast!
Romy