Cape wat?
De Cape Malay is een community in Zuid Afrika. Er wonen vooral veel Cape Malays in Kaapstad. Tijdens mijn stage daar werd ik eens uitgenodigd door een collega op de bruiloft van een van haar dochters: ‘Kom jij maar eens kijken hoe wij feest vieren’. Ik had geen bezwaar. Oh, en wat heb ik die dag ook lekker gegeten. Ik heb in de stad kort daarna een kookboek gekocht, ‘Cass Abrahams Cooks Cape Malay’ waar ik nog geregeld iets uit maak. Zoals deze groentecurry.
Extra gevuld
Ik besloot de curry te maken omdat de foto er zo lekker uitzag. Maar toen ik een kilo groente stond te snijden begon ik te twijfelen. Groenten in tomatensaus alleen verzadigen niet. En waren de gekozen specerijen wel voldoende om het geheel niet suf te laten zijn? Ik besloot linzen en zoete aardappel toe te voegen voor de smaak en omdat ze meer vullen.
Korianderchutney
Als tegenhanger voor de specerijen in de curry koos ik voor een korianderchutney erbij: koriander, munt, limoen, ui, knoflook…een geweldige frisse smaak bom! De combinatie pakt perfect uit: waar de curry comfortable en warm kruidig is, geeft de chutney een kick zoals een glas versgeperste jus in de ochtend dat ook kan geven. Daarom geef ik je het recept voor beide.
Het recept is voor 6 personen. Je kunt halveren, maar ik raad je aan om gewoon door te gaan met snijden. De curry is als een stoof en smaakt alleen maar beter de volgende dag. Kun je er fijn meerdere dagen van eten.
- 2 el olijfolie
- 1 ui
- 1 el fijngesneden gember en knoflook
- 1 tl komijnzaad
- 2 kardemom peulen
- 2 blikken gepelde tomaten
- ½ tl kurkuma
- 2 tl komijnpoeder
- 2 tl korianderpoeder
- 1 tl garam masala
- 1 kg gemengde groenten (bijvoorbeeld wortel, aubergine, champignons, sperzieboontjes, paprika), in stukjes
- 50 -100 gram du puy linzen
- 1 zoete aardappel, geschild en in stukjes
- evt 6 Libanese platbroden (verkrijgbaar bij Turkse/ Marokkaanse winkel)
- Verwarm de olie in een grote pan of wok en bak de ui, knoflook en gember glazig samen met het komijnzaad en de kardemom peulen.
- Kook de linzen en de aardappel ieder in een eigen pannetje apart, zodat je ze op het laatst aan de curry kunt toevoegen en zeker weet dat ze niet mushy worden. 8-10 minuten voor de zoete aardappel (was al in stukjes) en 20 minuten voor de linzen.
- Gelijktijdig staat je curry op: voeg nu aan de glazige uien de gesneden groenten toe die langer moeten garen (zoals wortel), bak het even kort mee met de uien (voor de smaak) en voeg dan de blikken tomaten en de specerijen toe voor het sudderen.
- Voeg geleidelijk aan alle groenten toe en laat ze gaar koken in de curry. Als je bijvoorbeeld wilt dat de paprika’s knapperig blijven, dan voeg je die helemaal op het laatst toe.
- Wil je de curry serveren in platbrood, warm zo'n brood dan op in de droge koekepan. Kort aan beide kanten, zodat het brood knapperig wordt, maar nog wel gevouwen kan worden.
- 1 bosje koriander, alleen de blaadjes gebruiken
- 1 bosje munt, alleen de blaadjes gebruiken
- 1 ui, gesneden
- 2 teentjes knoflook
- 1 el verse gember, geschild en geraspt
- 2 tl komijnpoeder
- 1 tl chilivlokken of een halve verse peper
- 1 tl suiker
- 1 tl zout
- sap van 1 limoen (of citroen)
- 100 ml yoghurt
- Hak alle ingrediënten samen in de keukenmachine of met de staafmixer tot het fijn is. Bewaar het koel. De chutney is ongeveer drie dagen houdbaar in de koelkast als je het luchtdicht (in een afgesloten bakje) bewaart.
Myriam zegt
Wauw lekker Nienke!