Een paar weken geleden kwam Roseanne, de moeder van een goede vriend van Frank over uit Nieuw Zeeland. Ze had een heel erg leuk kookboekje ‘Petite Kitchen’ van Eleanor Ozich voor Frank meegenomen. In het kookboekje staan recepten waarvan de meeste glutenvrij, tarwevrij, melkvrij, suikervrij en vegetarisch zijn.
Van de nood een deugd maken
De dochter van de auteur kreeg op 4 jarige leeftijd last van eczeem en doktoren en specialisten wisten hier geen raad mee. Er veranderde pas iets in de situatie toen Ozich in contact kwam met een natuurgeneeskundige die haar dochter een dieet voorschreef. Hier startte de ontdekkingsreis naar gezonde voeding voor het hele gezin. Ozich is deze recepten gaan delen op haar blog en ze heeft inmiddels twee boekjes met een verzameling van haar lekkerste recepten uitgebracht.
Wel ‘rijst’ maar geen granen
Vandaag hebben wij een heerlijk recept gemaakt dat ik graag met jullie deel. Bloemkool ‘rijst’ met tomatensaus, champignons en rucola salade. Het gerecht is helemaal vrij van granen want de bloemkool wordt in dit recept gebruikt als rijstvervanger. Je raspt de bloemkool fijn tot het dezelfde structuur heeft als rijst. De champignons zorgen in dit gerecht voor een stevige bite en fungeren als vleesvervanger.
- 1 blik gepelde tomaten
- 3 knoflooktenen
- handje tijm en peterselie
- halve bloemkool (fijn geraspt)
- 250 ml groentenbouillon
- 1 eetlepel olie
- sap van een halve citroen
- bakje kastanje champignons
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 handen rucola salade
- olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- Verwarm een pan op het vuur en voeg de tomaten, geperste knoflook, kruiden en peper en zout toe. Laat dit zachtjes 25 minuten pruttelen.
- Zet een hapjespan op het vuur met de bouillon en voeg de geraspte bloemkool toe.
- Laat dit 20 minuten zachtjes koken en voeg dan olijfolie, citroen en peter en zout toe.
- Bak de champignons tot ze gaar en mooi bruin van kleur zijn.
- Mix de rucola sla met de olijfolie, citroensap en peper en zout.
- Verdeel de bloemkool rijstvervanger over twee borden, schep het tomatenmengsel erover heen Verdeel de champignons over de borden en maak af met de rucola.
Kenosha Wulff zegt
Carry Brouwer, dit ziet er lekker uit!!
Liek Schrijen zegt
Wow, dit lijkt me wel wat, ga ik een keer proberen! Complimenten met deze site trouwens, te gek!!! Ik ben fan!
Healthy Vega zegt
Hi Liek, Bedankt voor je leuke bericht. Ik hoor graag wat je van het gerecht vond wanneer je het gemaakt hebt. Groetjes, Myriam
Liek Schrijen zegt
dat kan nog wel even duren Myriam….
Janine ter Berg zegt
Vandaag gemaakt als lunch. Was echt heerlijk!
Healthy Vega zegt
Snelle actie Janine ter Berg, krijg er zelf ook weer zin in! Frank
Janine ter Berg zegt
Ja, je bericht was goed getimed. Ik had wat bloemkool over, waar ik me even geen raad mee wist. Vriendin reageerde gisteren op mijn tijdlijn dat dit er lekker uit zag, dus ik zeg ‘kom morgen na het werk lunchen’. Kon ze geen nee tegen zeggen. 😉
Rosita Stolte zegt
Lijkt me heerlijk…ga hem gauw uitproberen!
Manon zegt
Hey Frank & Myr, Wat voor bouillon gebruiken jullie? Ik denk automatisch aan een bouillon blokje…..
Wil het zo gaan maken, ben nogal een rijstfan dus ben benieuwd hoe dit smaakt.
Groetjes
Myriam zegt
Hi Manon,
Wij gebruiken soms zelf getrokken bouillon van groente maar als we minder tijd hebben poeder en kopen wel een biologische variant omdat er anders wel veel e-nummers in zitten en het liefst ook zonder gist. Ben benieuwd wat je ervan vond.
Tamara zegt
Ooit al een nasi gemaakt van bloemkool, maar dit ga ik ook zeker snel uitproberen!
KIGO zegt
Ik heb zojuist heerlijk gegeten super bedankt voor het recept.
Voor morgen nog een kliekje over Jippie!
Myriam zegt
Super leuk om te horen 🙂
Kim Godschalk zegt
Simone Heeremans deze moet je maken hoor het smaakt heerlijk!
Simone Heeremans zegt
Keertje samen koken!
Kim Godschalk zegt
Lijkt me puik plan 😉
Suus zegt
Hey Myr, echt een super lekker gerecht!
Myriam zegt
Hi Suus, Ja echt lekker, verrassend en makkelijk! Gister kwam mijn broer met zijn vriendin eten en ook zij waren enthousiast. 🙂