Myriam, Boet en ik zijn voor het eerst met z’n drieën op vakantie geweest. Wat een feest! Boet is bijna 10 maanden en vind het allemaal prima: naar andere mensen lachen in het vliegtuig, spelen met blokjes op het strand, pootje baden en spetteren in het zwembad, aan tafel zitten in een restaurant en gezellig mee-eten. Ja dit is een succes en zeker voor herhaling vatbaar (gelukkig maar…).
Onze bestemming: de Canarische Eilanden. Perfect om een knip in de winter te zetten en even wat vitamine D aan te maken. Niet te warm, maar wel heel aangenaam. En als bonus is het niet zo ver; in 4,5 uur ben je op Tenerife, het hoofdeiland.
Myr en ik zijn er al eerder geweest, en hoefden dit jaar niet heel lang na te denken om weer voor deze plek te kiezen. We zijn zeker niet (meer) de enigen: het is een steeds populairdere winterbestemming geworden, zeker nu landen als Egypte en Tunesië (en in mindere mate Turkije en Griekenland) niet zo in trek zijn door de omstandigheden daar.
Lekker eten op La Gomera
We waren op La Gomera om precies te zijn. Een mooie rustige plek, waar volgens sommige reviews op Tripadvisor een verblijf van 4 dagen al te lang is omdat er ‘niets te doen’ is. Ah, daar gaan we heen dus! 🙂
Naast lekker rondslenteren, op een boulevardje zitten en een boek lezen of een duik in de Atlantische Oceaan nemen, kun je er ook heel prima eten. Voor vega’s is er ook genoeg keus, waarschijnlijk het gevolg van het grote percentage wat alternatieve Duitse gasten dat er van oudsher komt. Het kan ook komen omdat er genoeg groente en fruit verbouwd worden op de eilanden. Bananen staan er veel, maar er wordt bijvoorbeeld ook wijn gemaakt.
Maar goed, bij die maaltijden krijg je heel vaak ook twee heel lekkere sausen, in het groen en het rood: mojo (‘moggoo’).
Moggoo Roggoo
Mojo is een typische specialiteit van de Canarische Eilanden. Veelal op tafel gezet bij brood, maar ook bijvoorbeeld bij de in heel zout water gekookte aardappeltjes die bij veel maaltijden worden geserveerd.
Deze sausjes zijn lekker fris, pittig en bomvol smaak en maken van een simpel stukje brood een traktatie. Bij één restaurantje in Valle Gran Rey, de plek waar we verbleven, maakte ze het duidelijk zelf, en dan proef je het verschil met veel van de machinaal geproduceerde soorten (die je overal kan kopen als souvenir).
Ik ben vooral van de rode variant en ik wil natuurlijk graag weten hoe dat precies zit en heb de kok gevraagd naar de ingrediënten. Nou is mijn Spaans niet echt super, maar we kwamen er wel uit met handen en voeten. Paprika in ieder geval, knoflook, rode peper, limoensap, wat olie, koriander, paprikapoeder, en brood. Ok daar kan ik wel wat mee.
Brood ín saus
Wel grappig dat brood als toevoeging, daar had ik nooit aan gedacht. Dit geeft de saus meer structuur en je kunt het daardoor makkelijker opvegen met een stukje brood en het blijft beter zitten op je aardappeltjes. Slim!
Eenmaal weer thuis ben ik meteen aan de slag gegaan.
In de blender is deze saus zo gemaakt. Die hebben we trouwens gemist, onze blender! We hadden een staafmixer mee om eten voor Boet te maken, maar de smoothies die je daarmee maakt zijn toch een stuk minder en heel onhandig te maken bovendien (we ook niet zomaar een blender gekozen, daar is wel wat onderzoek aan vooraf gegaan).
Deze saus is
- pittig
- lekker friszuur
- overal bij te combineren
- leuk om te zien door de felle kleur
- makkelijk aan te passen aan je eigen smaak
- snel klaar door het maken in de blender
Bij ons staat dus een potje in de koelkast en bij wijze van ‘souvenir’ hebben we er de ouders van Myriam ook al blij mee gemaakt. Een paar dagen blijft het gekoeld zeker goed, als je dan niet allang op hebt tenminste 🙂
- 1 rode paprika
- 2 tenen knoflook
- 1 rode peper (minder als je niet van pittig houdt)
- 1 boterham
- 3 eetlepels olijfolie
- sap van een halve limoen
- 1 theelepel paprikapoeder
- klein bosje koriander
- mespunt zout
- Verwijder de steel en pitjes van de paprika en snij in grove stukken
- Snij de korstjes van de boterham. Je kunt ook een stukje stokbrood gebruiken
- Doe alle ingrediënten in de blender en laat 45 seconden draaien op middelhoog vermogen. Stop tussendoor een keer om de wanden af te schapen zodat alles meedraait
- Proef of er nog zout of zuur bij moet. Er mogen nog stukjes in zitten, maar je kunt de mojo ook nog langer laten draaien als je een helemaal gladde saus wilt
Lilly zegt
Dat klinkt echt erg lekker. Ik hou zelf van pittig eten. Ga het recept opslaan en zeker snel maken. Bedankt voor het recept!
Myriam zegt
Leuk! Benieuwd wat je ervan vindt. 🙂
Elisa van Dam zegt
Oeh, dit ga ik zeker een keer maken!! Ik weet niet of ik het mijn gezin aan moet doen om een hele peper erin te mikken, maar we gaan het zien hahaha.
Myriam zegt
En? Waren ze enthousiast 🙂
Merel - Cotton & Cream zegt
Liefhebber van pittige recepten hier! Snel een keer uitproberen.
Frank Beekwilder zegt
Hee Merel, laat me weten wat je ervan vindt 🙂
Judith zegt
Ik ben een groot liefhebber van mojo. Dank voor dit recept. Ik heb het net gemaakt. Heerlijk. Gewoon met een staafmixer hoor. Even laten staan, dan nog even mixen, nog even laten staan, weer mixen. Heerlijk! En zonder dure foodprocessor.