Healthy Vega

Lekker gezond vega eten

  • Ebooks
  • Recepten
  • Tussendoortjes
  • Tips
    • Basic vega producten
    • Boeken
  • Over
    • Over Healthy Vega
    • In de media
    • Contact
  •  

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Door Frank Beekwilder 7 Reacties

Myriam, Boet en ik zijn voor het eerst met z’n drieën op vakantie geweest. Wat een feest! Boet is bijna 10 maanden en vind het allemaal prima: naar andere mensen lachen in het vliegtuig, spelen met blokjes op het strand, pootje baden en spetteren in het zwembad, aan tafel zitten in een restaurant en gezellig mee-eten. Ja dit is een succes en zeker voor herhaling vatbaar (gelukkig maar…).

Myr, Boet en Frank op de Canarische Eilanden

Onze bestemming: de Canarische Eilanden. Perfect om een knip in de winter te zetten en even wat vitamine D aan te maken. Niet te warm, maar wel heel aangenaam. En als bonus is het niet zo ver; in 4,5 uur ben je op Tenerife, het hoofdeiland.

Myr en ik zijn er al eerder geweest, en hoefden dit jaar niet heel lang na te denken om weer voor deze plek te kiezen. We zijn zeker niet (meer) de enigen: het is een steeds populairdere winterbestemming geworden, zeker nu landen als Egypte en Tunesië (en in mindere mate Turkije en Griekenland) niet zo in trek zijn door de omstandigheden daar.

Lekker eten op La Gomera

We waren op La Gomera om precies te zijn. Een mooie rustige plek, waar volgens sommige reviews op Tripadvisor een verblijf van 4 dagen al te lang is omdat er ‘niets te doen’ is. Ah, daar gaan we heen dus! 🙂

Naast lekker rondslenteren, op een boulevardje zitten en een boek lezen of een duik in de Atlantische Oceaan nemen, kun je er ook heel prima eten. Voor vega’s is er ook genoeg keus, waarschijnlijk het gevolg van het grote percentage wat alternatieve Duitse gasten dat er van oudsher komt. Het kan ook komen omdat er genoeg groente en fruit verbouwd worden op de eilanden. Bananen staan er veel, maar er wordt bijvoorbeeld ook wijn gemaakt.

Maar goed, bij die maaltijden krijg je heel vaak ook twee heel lekkere sausen, in het groen en het rood: mojo (‘moggoo’).

Mojo Rojo ingredienten

Dit is wat er ongeveer in gaat 🙂

Moggoo Roggoo

Mojo is een typische specialiteit van de Canarische Eilanden. Veelal op tafel gezet bij brood, maar ook bijvoorbeeld bij de in heel zout water gekookte aardappeltjes die bij veel maaltijden worden geserveerd.

Deze sausjes zijn lekker fris, pittig en bomvol smaak en maken van een simpel stukje brood een traktatie. Bij één restaurantje in Valle Gran Rey, de plek waar we verbleven, maakte ze het duidelijk zelf, en dan proef je het verschil met veel van de machinaal geproduceerde soorten (die je overal kan kopen als souvenir).

Ik ben vooral van de rode variant en ik wil natuurlijk graag weten hoe dat precies zit en heb de kok gevraagd naar de ingrediënten. Nou is mijn Spaans niet echt super, maar we kwamen er wel uit met handen en voeten. Paprika in ieder geval, knoflook, rode peper, limoensap, wat olie, koriander, paprikapoeder, en brood. Ok daar kan ik wel wat mee.

Brood ín saus

Wel grappig dat brood als toevoeging, daar had ik nooit aan gedacht. Dit geeft de saus meer structuur en je kunt het daardoor makkelijker opvegen met een stukje brood en het blijft beter zitten op je aardappeltjes. Slim!

Eenmaal weer thuis ben ik meteen aan de slag gegaan.

Mojo Rojo in de blender

Zo klaar in de blender…

 

In de blender is deze saus zo gemaakt. Die hebben we trouwens gemist, onze blender! We hadden een staafmixer mee om eten voor Boet te maken, maar de smoothies die je daarmee maakt zijn toch een stuk minder en heel onhandig te maken bovendien (we ook niet zomaar een blender gekozen, daar is wel wat onderzoek aan vooraf gegaan).

Ingredienten Mojo Rojo in blender

…paprikapoeder niet vergeten!

 

Deze saus is

  • pittig
  • lekker friszuur
  • overal bij te combineren
  • leuk om te zien door de felle kleur
  • makkelijk aan te passen aan je eigen smaak
  • snel klaar door het maken in de blender
Mojo Rojo in blender

Na 30 seconden draaien in de blender

 

Bij ons staat dus een potje in de koelkast en bij wijze van ‘souvenir’ hebben we er de ouders van Myriam ook al blij mee gemaakt. Een paar dagen blijft het gekoeld zeker goed, als je dan niet allang op hebt tenminste 🙂

 

5.0 from 2 reviews
Pittige rode saus voor bij alles - Canarische Mojo
 
Print
Prep
5 minuten
Koken
1 minuut
Totaal
6 minuten
 
Auteur: Healthy Vega
Keuken: Canarische Eilanden
Ingrediënten
  • 1 rode paprika
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper (minder als je niet van pittig houdt)
  • 1 boterham
  • 3 eetlepels olijfolie
  • sap van een halve limoen
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • klein bosje koriander
  • mespunt zout
Instructies
  1. Verwijder de steel en pitjes van de paprika en snij in grove stukken
  2. Snij de korstjes van de boterham. Je kunt ook een stukje stokbrood gebruiken
  3. Doe alle ingrediënten in de blender en laat 45 seconden draaien op middelhoog vermogen. Stop tussendoor een keer om de wanden af te schapen zodat alles meedraait
  4. Proef of er nog zout of zuur bij moet. Er mogen nog stukjes in zitten, maar je kunt de mojo ook nog langer laten draaien als je een helemaal gladde saus wilt
3.4.3177

 

Dit delen:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)

Gerelateerd

Categorie: Bijgerecht

Over Frank Beekwilder

Frank hier van Healthy Vega! Ik maak veel van de foto's op de site en hou de techniek in de gaten. Ook hou ik een oogje in het zeil in de keuken ;)

Samen met Myriam maak ik receptenboeken als Gezonde Tussendoortjes en Groene Detox Smoothies en Gezonde Suikervrije Sinterklaasrecepten.

« Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?
The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam »

Reacties

  1. Lilly zegt

    05/04/2016 om 13:20

    Dat klinkt echt erg lekker. Ik hou zelf van pittig eten. Ga het recept opslaan en zeker snel maken. Bedankt voor het recept!

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      06/04/2016 om 18:13

      Leuk! Benieuwd wat je ervan vindt. 🙂

      Beantwoorden
  2. Elisa van Dam zegt

    19/10/2016 om 10:43

    Oeh, dit ga ik zeker een keer maken!! Ik weet niet of ik het mijn gezin aan moet doen om een hele peper erin te mikken, maar we gaan het zien hahaha.

    Beantwoorden
    • Myriam zegt

      14/11/2016 om 15:10

      En? Waren ze enthousiast 🙂

      Beantwoorden
  3. Merel - Cotton & Cream zegt

    30/01/2017 om 17:20

    Liefhebber van pittige recepten hier! Snel een keer uitproberen.

    Beantwoorden
    • Frank Beekwilder zegt

      01/02/2017 om 05:20

      Hee Merel, laat me weten wat je ervan vindt 🙂

      Beantwoorden
  4. Judith zegt

    08/03/2018 om 17:32

    Ik ben een groot liefhebber van mojo. Dank voor dit recept. Ik heb het net gemaakt. Heerlijk. Gewoon met een staafmixer hoor. Even laten staan, dan nog even mixen, nog even laten staan, weer mixen. Heerlijk! En zonder dure foodprocessor.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef je waardering:  

Frank en Myriam

Hoi, wij zijn Myriam en Frank! We maken simpele en makkelijke plantaardige recepten. Vrij van geraffineerde suikers en veelal ook zonder tarwe en gluten.

Meer Over Ons →

Zoeken

Soort

Het gezonde tussendoortjes e-book

Gezonde suikervrije tussendoortjes
Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek
De beste vega ingredienten
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Alle Recepten

muesli repen zonder toegevoegde suiker

Muesli repen maken zonder toegevoegde suiker

Cowspiracy

The Meets

The Meets – Heerlijk (bijna vega) restaurant Amsterdam

Pittige rode saus voor bij alles – Canarische Mojo

Vrouw op het toilet

Let’s Talk Shit! – hoe gaat het met jouw ontlasting?

Vegan voorgerecht Groente tartaar

Vegan voorgerecht: Groente tartaar met linzen, pastinaak en courgette

Super smoothie met bietensap

De beste detox recepten

Proefdiner Meatless District

Coming soon: Meatless District Vega restaurant in Amsterdam!!

Healthy Vega - Tussendoortjes kookboek

Populaire berichten:

muesli repen zonder toegevoegde suiker
The Meets
Vrouw op het toilet
Vegan voorgerecht Groente tartaar

Healthy Vega maakt gebruik van cookies. Lees hier meer. Sluit

 

Reacties laden....