125 gram kastanjepuree (zelf gemaakt of uit een potje)
4 eetlepels water of 2 eetlepels water en 2 eetlepels rode wijn
peper en zout naar smaak
Kastanjeflappen
8 plakjes vegan bladerdeeg
2 eetlepels plantaardige melk (soja of rijstmelk)
optioneel zwart sesamzaad of kleine stukjes noot voor het bestrooien
Cranberrysaus
340 gram verse cranberries
2 eetlepels kokosbloesemsuiker (of meer naar smaak)
Sap van 2 sinaasappels
2 theelepels kaneel
water
Instructies
Verhit olie in de pan en fruit hierin de fijn gesneden ui circa 5 minuten
Voeg de knoflook, champignons, wortel en bleekselderij toe en bak 5 minuten mee
Haal de plakken bladerdeeg uit de vriezer en leg ze neer zodat ze licht kunnen ontdooien
Voeg de overige ingrediƫnten voor de vulling van de flappen toe en bak alles nog eens 5 minuten
Schep op de plakjes bladerdeeg circa 2 eetlepels van het kastanjemengsel en vouw het bladerdeeg dubbel zodat er driehoekjes ontstaan (eventueel de randen bevochtigen om goed te laten plakken)
Druk de randjes aan met je vinger en druk verder dicht met een vork, zo ontstaat er ook een mooi patroon
Bestrijk het deeg met sojamelk en bestrooi met sesamzaad of stukjes noot
Dek ze af en laat ze even in de koelkast staan
Verwarm de oven voor op 200 graden. Ondertussen kun je de cranberrysaus maken
Doe de cranberries in een pan met het sap van de sinaasappels, suiker, kaneel en 50 milliliter water en breng aan de kook
Blijf goed roeren en kook circa 10 minuten tot de cranberries licht uit elkaar vallen. Voeg eventueel een beetje water toe wanneer de saus te dik wordt
Bak nu de flapjes circa 20 minuten tot het deeg goudbruin en gerezen is
Serveer de flappen samen met de lauwwarme cranberrysaus
Recipe by Healthy Vega at https://healthyvega.nl/diner/vegan-kerstrecept-kastanje-flappen/